Petr Duchoslav: Mnohonásobný střet zájmů? Prostě si zvykněte

29.09.2014 10:42

Jedno je před nadcházejícími komunálními volbami jisté: ministr financí a místopředseda Sobotkovy vlády A. Babiš bude mít mediální část své kampaně velmi dobře pokrytou.

Petr Duchoslav: Mnohonásobný střet zájmů? Prostě si zvykněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Jím vlastněné sdělovací prostředky mu zajistí největší veřejný prostor, a tak se dá očekávat, že vítězem voleb se pravděpodobně stane jeho hnutí ANO.

Zmíněný fakt pouze dokumentuje tříletou cestu, kterou Babiš urazil, když vstupoval jakožto ,,homo novus" do politiky. Na této cestě se prolínaly tři roviny - politická, byznysová a mediální. Ministr financí Babiš dokázal ,,na zeleném drnu" vybudovat hnutí ANO, kde tyto roviny splynuly v jednu. Ale přiznejme si, kdo by mu před třemi lety veřil, že může uspět také ve vrcholné politice?

Když Babiš coby majitel Agrofertu zakládal v roce 2011 hnutí ANO, většina komentátorů věřila, že skončí jako Vít Bárta a jím vedené Věci veřejné, jejichž představitelé ostudně opouštěli nejvyšší politická patra. Stávající politická garnitura mu nevěřila jeho slova o všudypřítomné korupci ve státní správě, kterou považovala za lacinou vějičku. Babiš ovšem rychle založil protestní platformu, jež měla být odrazovým můstkem do velké politiky. A co je důležitější: začal s nákupy významných mediálních hráčů, aby měl zajištěn největší veřejný prostor. Nejprve to byla společnost MAFRA, z níž na protest odešlo několik dlouholetých redaktorů, koncem minulého roku pak jedno z nejvíce poslouchaných rádií, Rádio Impuls.

Sám sebe začal Babiš nazývat ,,nepolitikem", což mu zajisté poradily PR agentury, s nimiž spolupracuje na svém image. ,,nepolitik" Babiš podrobil existující politickou garnituru zdrcující kritice podobně jako svého času Vít Bárta. Ministr financí hodil do jednoho pytle strany odprava doleva a prohlásil, že tyto strany se podílely na největších politických a hospodářských skandálech po roce 1989. Přitom s dvěma stranami, jež takto obvinil, dokonce sedí v jedné vládě! A co více - Babiš dokázal do svého hnutí přilákat plejádu známých tváří - nepolitiků, aby kompenzoval zásadní programové nedostatky.

Vynikající volební výsledek Babiše katapultoval rovnou do role ministra financí, což on ani nikdo jiný nečekal. Své role se však Babiš zhostit musel, čímž se z ,,nepolitika" stal definitivně politik, a to dokonce vrcholný, i když se jím nikdy nebude sám nazývat. A jako ostatní strany, které stále kritizuje, začal s ,,tradičním" uplatňováním principu moci: v červnu vyměnil dozorčí radu v klíčovém ČEZu, čímž pohněval lidovce, kteří jeho krok označili jako porušení vzájemné dohody, dále ministr financí provedl rošádu v dozorčí radě Čepra a Mera. Tedy podniky, na nichž jsou některé firmy z Babišova holdingu existenčně závislé.

Můžeme se ptát, proč to vlastně Babiš dělá? Opravdu chce ,,vyčistit" českou politickou scénu od nánosů skandálů a afér, nebo ,,dobrovolně" spadl mezi soukolí moci, kde může jako člověk z byznysu rozhodovat o klíčových věcech, tentokrát ve státní správě? Anebo jednoduše přišel ekonomicky oživit svým politickým angažmá svůj ,,domovský" Agrofert, jehož některé firmy vykazují ztrátu několika desítek miliard? Ostatně byl to právě Babiš, který byl v devadesátých letech jedním z největších příjemců státních zakázek.

Na každý pád je Babiš v mnohonásobném střetu zájmu, což on sám ví, ale přirozeně to nechce (a ani nemůže) veřejně ventilovat. Mimochodem, to je také jeden z důvodů, proč skupuje nejvýznamnější mediální hráče na trhu, aby proti němu zejména před volbami neútočili. Důkazem toho budiž kauza, v níž se vedl spor o tom, zda Babiš byl či nebyl agentem StB. V médiích, která Babiš vlastní, byl soudní spor komentován stroze bez dalších politických konotací a souvislostí. Přitom se jedná o člena vlády a ministra financí!

Oligarchizace českých médií, tištěných, ale i internetových tak pod Babišovou taktovkou pokračuje dál. Mediální prostor se tak povážlivě zužuje a pluralita názorů je ohrožena. Otázkou pouze zůstává, kde se to všechno zastaví. A kde se zastaví ve svých ambicích ministr financí Babiš. Ten bude nepochybně čekat na další oslabení sociální demokracie v nadcházejících volbách, a pokud v nich hlavní vládní strana propadne, je nepochybné, že předseda hnutí ANO vyvolá v příhodný okamžik předčasné volby, v nichž by měl reálnou naději stát se hegemonem české politické scény.

Poznámka" Tentokrát Babiš a ANOfert slibují,že všechno PROSTĚ udělají.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…