Petr Duchoslav: Někdy je lepší mlčeti zlato

28.01.2012 18:40

Prezident V. Klaus opět ukázal, že jeho řeči o svobodě jsou jen prázdnou bublinou. Nyní se vyjádřil hanlivě o akademicích, kteří nesouhlasí s věcným záměrem zákona o vysokých školách.

Petr Duchoslav: Někdy je lepší mlčeti zlato
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

V intencích jeho dřívějších výroků na nejrůznější společenská témata tentokrát prohlásil, že hra na akademické svobody je falešná, a že by akademici měli explicitně říct, o co jim vlastně jde.

,,Naši akademici se musí rozhodnout. Nemohou bojovat na několika tématech současně a přitom jsou ta témata naprosto protikladná. Nemohou bojovat proti školnému a současně chtít maximální akademickou svobodu a plné rozhodování o vysokých školách. Pokud školy touží po naprosté nezávislosti na státu, pak by samozřejmě musely chtít i nezávislost na penězích daňových poplatníků. To je elementární aritmetika, to by měl říct každý, kdo nad tím alespoň trochu přemýšlí," citoval Radiožurnál prezidenta.

Klausova slova jsou v plném souladu s jeho dřívější rétorikou, když označil občanskou společnost za iluzi, která škodí demokratickému spořádání společnosti. Především prezident republiky jako nejvyšší ústavní prezident by měl být otevřen širokému spektru podnětů a názorů pocházejících z občanské společnosti a podobných vyjádření by se měl zdržet, zvlášť když prezident má být prezidentem všech občanů.

Klaus přilil olej do ohně do eskalujícího sporu mezi vysokoškolskými akademiky a ministerstvem školství, jež personifikuje kontroverzní ministr Dobeš. Prezident prokázal elementární nepochopení problematiky a hlavně věcného záměru zákona o vysokých školách. Tento zákon nepřinese zlepšení stavu vysokých škol, naopak, zhorší jej. Omezí samosprávný charakter univerzit a zavedením školného se pouze zacelí díra, která vznikne odnětím 1,2 miliardy korun, o něž vysoké školy přijdou. Tudíž se kvalita výuky a škol, jak o tom neustále hovoří naše pravice, nezvýší, navíc známe zkušenosti ze zahraničí, konkrétně Velké Británie, kde probíhaly velké protestní akce studentů proti školnému. Klaus by si měl zákon alespoň v této fázi přečíst, pokud tak neučinili jeho poradci.

Kontroverze mezi vysokoškolskými studenty a ministerstvem hrozí přerůst ve válku. Sněm Rady vysokých škol zasedne na svém jednání a vyjádří se ke sporné podobě zákona o vysokých školách. Brněnští studenti již aktivní protesty chystají a dá se předpokládat, že v brzké době se k nim přidají i jejich kolegové z Prahy. Univerzita Karlova se již nechala slyšet, že pokud zmíněný zákon projde, zorganizuje sérii protestů.

Klaus bohužel neměl nikdy pochopení pro ,,jinakost“ odlišných názorových proudů ve společnosti. Pokud se mu něco nezamlouvá, tak to okamžitě ,,profesorsky“ zkritizuje, buď osobně či nechá mluvit své ,,hlásné trouby“ L. Jakla nebo kancléře P. Hájka, jenž je znám svými extremistickými výroky. To je prezidentova představa o svobodné a demokratické společnosti – nalinkované černobílé vidění světa podle přesně daného ideologického schématu. Kdo není jeho součástí, je automaticky nepřítel. Prezidentova snaha vyjadřovat se všude a ke všemu je tak mnohdy kontraproduktivní. Někdy je proto lepší mlčeti zlato, pane prezidente.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.