Petr Duchoslav: Politická nekorektnost Jana Krause

09.04.2014 7:31

Pořad Show Jana Krause byl svědkem neuvěřitelné politické nekorektnosti. Hostem Krausovy talkshow, který byl odvysílán 21. března, byl totiž tehdejší slovenský kandidát na prezidenta Andrej Kiska. V pořadu docházelo v pravidelných intervalech k výpadům proti jednomu ze slovenských kandidátů na prezidenta, tedy Robert Fica, aniž by se mohl bránit. Pro mainstreamová média je pak typické, že Kiskovo vystoupení přešla bez jakéhokoliv zájmu.

Petr Duchoslav: Politická nekorektnost Jana Krause
Foto: Nejvic.info
Popisek: Moderátor a herec Jan Kraus

Kraus si s Kiskou doslova notovali. Zatvrzelý pravičák Kraus, který už ani ve svých pořadech neskrývá svou politickou orientaci, se předháněli v nefér útocích a Kraus Kiskovi nahrával na ,,smeč" při zesměšňování premiéra Fica. Krausovy otázky ,,co máte vy na Fica", ,,on (Fico) se na vás moc nekouká, kouká malinko bokem" či ,,dostal (Fico) ránu do vazu z Čech, protože ho podpořil Zeman" byly skutečně podpásové údery mající zesměšnit oponenta v kampani.

Předpokládal jsem, že příští týden, tedy 28. března, si Kraus v zájmu zachování objektivity a politické vyváženosti, pozve do svého pořadu také předsedu vlády R. Fica. ,,Překvapivě" se tak nestalo, takže pasáž pořadu s A. Kiskou, byla politicky nekorektním pásmem útoků proti R. Ficovi, který se nemohl bránit.

Kraus se tak nechoval přitom poprvé. Nemám sice rád M. Haška, ale když byl před několika lety hostem v Krausově pořadu ještě na ČT, moderátor se snažil za každou cenu vymluvit Haškovi, že progresivní zdanění je špatné a nespravedlivé. Jasně tak dal najevo svou politickou preferenci. V útocích pokračoval i proti K. Březinovi, který se též zúčastnil Krausovy frašky. Je otázkou, zda je to činěno záměrně, nebo Kraus si tyto souvislosti zkrátka neuvědomuje. Přikláněl bych se spíše k první možnosti.

Navíc vystoupení Kisky s Krausem mohlo ovlivnit prezidentskou kampaň a Slováky, kteří pořad sledovali. Z vysílání totiž mohlo vyplynout, že Fico je málo schopným politikem a Kiska, o jehož podnikatelské minulosti není příliš známo, naopak spasitelem slovenské politiky, jemuž Fico nesahá ani po kotníky.

Proto podávám stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), aby prošetřila vyváženost a objektivitu pořadu, protože vystoupení Kisky a Krause mohlo nepřímo zasáhnout do prezidentské kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …