Petr Duchoslav: Víkendový souboj pravice vyhrála demagogie

25.10.2011 20:11

Včera se konaly paralelně dvě vrcholná shromáždění našich dvou pravicových stran, obou vládních. U ODS měl spíše kongres formální ráz, sjezd TOP 09 v Hradci Králové byl volební a potvrdil v čele strany osvědčeného maskota a dosavadního loutkového předsedu K. Schwarzenberga a skutečného lídra této strany M. Kalouska v pozici místopedsedy. Nečasově vedení, tak jak jsme předpokládali, byl potom prodloužen mandát o půl roku a "tluchořovský" odbojný proud byl (prozatím) zpacifikován. Oba kongresy pak měly jeden shodný rys - nesly se ve znamení přehnané a nezasloužené chvály, která přecházela v dobře mířenou demagogii.

Petr Duchoslav: Víkendový souboj pravice vyhrála demagogie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

ODS nevolila nové vedení, a tak jsme se nedočkali žádného velkého překvapení. Zato předseda vlády P. Nečas pěl slova chvály na více než roční práci ,,reformní" vlády. Argumentoval tím, že pravicová koaliční formace byla po volbách 2010 jediným možným řešením tehdejší situace, která zajistí českým občanům jistotu, prosperitu a zářnou budoucnost. Demagogicky dodal, že jiná alternativa složení vlády ani neexistovala, jakoby zde nebyla ani teoretická možnost vzniku menšinové vlády sociální demokracie při vyšším zisku voličských hlasů. Co mne však zarazilo asi nejvíce, byla na rozdíl od představitelů TOP 09 ostrá Nečasova rétorika proti opozici, konkrétně ČSSD. Tu mimochodem nazval jako ,,nereformovanou levici", což jen dokladuje nízký stupeň jeho všeobecného přehledu.

Jeho slova však musíme chápat v logickém kontextu. Vláda činí velmi nepopulární opatření, jež směřují proti drtivé většině pracujícího obyvatelstva, a proto se snaží vytvořit kouřovou clonu a svést pozornost na ,,nekonstruktivní" opozici, jež její snahu o ,modernizaci" země cíleně sabotuje. Skutečně dobrý příklad věcné argumentace vůči politickému soupeři. Nečas také prohlásil, že vláda již splnila téměř 40% svého asociálního programu, což ani připomínat nemusel, protože hlasovací mašinérie 115 hlasů ve Sněmovně protlačí vše, co potřebuje.

Pozoruhodné potom bylo bagatelizování vnitrokoaličních vztahů, kde vlastně žádné napětí ani neexistuje, neboť vládní formace je vzácně jednotná. Je jasné, že Nečas ani nemohl hovořit o obřích skandálech (kauza Barták, Drobil, Vondra, Bátora a mnohé další), v nichž je celá vláda namočena, aniž by se někdo seriózně zajímal, zda bude v těchto případech vyvozena patřičná zodpovědnost.

Na druhé straně řádný sjezd druhé pravicové strany TOP 09 nevyzněl až tak konfrontačně, zato ministr zahraničí a formálně potvrzený předseda K. Schwarzenberg chtěl ukázat ,,vůdcovskou" rozhodnost a svým spolustraníkům kázal. Například o tom, jak jsou pasivní, jak odmítají stranické vzdělávání a jak se mají zastat M. Kalouska ve věci ,,nespravedlivých" útoků na jeho osobu. Na mne osobně jeho snaha ukázat sílu působila až směšně. Gloriola mírně roztržitého dědy a bodrého chlapíka, který rád usíná na významných světových fórech a který tu a tam utrousí nějaký ten peprný výraz mě i mnoho jiných skutečně neoslovuje, je spíše k hlubšímu zamyšlení. Méně vtipným je ale fakt, že TOP 09 jako jedna ze stran vládní koalice je spoluzodpovědná za reformy, jejichž obsah naprostou většinu zaměstnanců poškozuje a bude poškozovat, a to někdy i nevratně. Navíc nesmíme zapomenout, že političtí činovníci TOP 09 drží mocensky významná ministerstva, jež jsou ,,dílnami", kde vzniká jádro zmíněných sociálních experimentů.

Obě shromáždění nepřinesla z pohledu dalšího vývoje žádné překvapení. Dotyční pánové se pochválili, jak to dobře dělají, zkritizovali opozici, že jim chce jejich plány překazit, ač na to ve Sněmovně nemá sílu a avizovali další sérii ,,reformních" zákonů, které nemají v žádném případě modernizovat naši zemi, ale luxovat zaměstnancům z jejich kapes zbývající peněžní prostředky. Nečasovi a spol. nejde o blaho lidí, jde jim o blaho spekulativního kapitálu, nadnárodních korporací a velkých bankovních koncernů, pro které skutečně dělají své reformy. A to si občané naší země nemohou a nesmějí nechat líbit.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…