Petr Dufek: Běžný účet platební bilance se 14 mld. deficitem

11.10.2013 11:21

V srpnu se schodek běžného účtu platební bilance propadl do mínusu 14,2 mld. korun. Nejde ovšem o žádné překvapení. Jde o výsledek jednak sezónně slabšího přebytku obchodní bilance na jedné straně a pokračující dividendové sezóny na straně druhé.

Petr Dufek: Běžný účet platební bilance se 14 mld. deficitem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V každém případě je letošní výsledek běžného účtu výrazně lepší než ten loňský (-26,5 mld. korun). Velmi příznivý vývoj vidíme i na výsledcích od začátku letošního roku. Zatímco loni byl deficit běžného účtu za prvních osm měsíců téměř 49 mld. korun, letos je téměř vyrovnaný (-1,6 mld.).

Za pozitivním výsledkem vnější bilance ČR stojí především rostoucí přebytek obchodu se zbožím a službami, který dokáže vykrýt dokonce i odliv dividend z firem pod zahraniční kontrolou, které jsou prozatím vyšší než v loňském roce.

ČR se z pohledu vztahů k zahraničí nyní dostává do nejlepší pozice od roku 2006. Výborná čísla o vnější bilanci ČR jsou ovšem i odrazem stále ještě slabé domácí poptávky, která brzdí růst dovozů do české ekonomiky.

Kromě příznivého vývoje na běžném účtu navíc vidíme i pokračující zájem zahraničních investorů o ČR. Příliv PZI sice do tuzemska pozvolna klesá, avšak stále se v ročním úhrnu drží nad hranicí 150 mld. korun. Toto číslo je navíc směrem dolů ovlivněno půjčkami tuzemských podniků jejich zahraničním mateřským firmám.

Vývoj na běžném účtu platební bilance ČR stále hraje do karet české koruně, která sice čelí už více než rok hrozbě potenciálních devizových intervencí ze strany ČNB, ale navzdory tomu se čas od času snaží testovat silnější úrovně a aktuálně se drží těsně nad 25,50 CZK/EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…