Petr Dufek: Březen ve znamení zhoršení podnikatelské i spotřebitelské důvěry

24.03.2022 11:10 | Komentář

S ohledem na situaci na východě asi není žádným překvapením, že se mezi podnikateli a spotřebiteli začaly sílit obavy z dalšího vývoje ekonomiky. Potvrzuje to i aktuální průzkum důvěry zveřejněný statistickým úřadem právě dnes.

Petr Dufek: Březen ve znamení zhoršení podnikatelské i spotřebitelské důvěry
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Důvěra poklesla v průmyslu, ve stavebnictví, v obchodě i mezi spotřebiteli. Pouze ve službách se nálada mezi podnikateli oproti únoru zvýšila, což nepochybně souvisí i s ústupem od protipandemických restrikcí.

Firmy ve službách očekávají návrat k dřívějšímu normálu, zatímco zbytek ekonomiky vyhlíží spíše normál nový, který až tak pozitivně nevypadá.

Z podrobných výsledků plyne, že průmyslové firmy hodnotí současnost pozitivněji než před měsícem, ovšem z pohledu dalších vyhlídek jsou opatrnější. V průmyslu sice mají aktuálně dost zakázek, avšak méně optimistické jsou ve svém výhledu dalšího vývoje poptávky, výroby i zaměstnanosti. Přitom počítají s opětovným zvyšování svých cen a jejich inflační očekávání je fakticky nejvyšší v historii.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

I ve stavebnictví jsou nyní vyhlídky firem pesimističtější a jediné, co roste, je přesvědčení o vyšší zaměstnanosti. Stavební podniky dlouhodobě čelí nedostatku pracovníků, který je pro ně hlavní brzdou fungování.

K výraznému zhoršení došlo v posledním měsíci v náladách spotřebitelů, kteří jsou nyní pesimističtější dokonce více než loni v březnu. Mají poměrně velké obavy z dalšího vývoje ekonomiky i vlastní finanční situace, což se samozřejmě odráží i v jejich ochotě realizovat větší nákupy. Nejvyšší za celou dobu sledování od roku 2003 jsou jejich inflační očekávání.

Březnový průzkum nepochybně poznamenala válka na Ukrajině, která s sebou přináší obavy z dalšího vývoj poptávky i cen. Je pravděpodobné, že se tento vývoj odrazí i na samotném výkonu ekonomiky, která se navíc vypořádává se silnou inflační vlnou ve výrobě, v obchodech i ve službách. Je to první, i když zatím jen soft signál, že tuzemské ekonomice se nepovede tak, jak ještě naznačovaly výhledy na začátku roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…