Petr Dufek: ČNB má za sebou další intervenční měsíc

11.08.2022 9:11 | Komentář

Sice s velkým zpožděním, ale přece se finanční trhy mají možnost dozvědět se něco více o devizových intervencích ČNB. Poprvé letos intervenovala na začátku války na Ukrajině, avšak to šlo spíše o symbolické stomilionové částky. Od května však její aktivita na devizovém trhu výrazně zesílila.

Petr Dufek: ČNB má za sebou další intervenční měsíc
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Jen v květnu ze svých rezerv vyprodala téměř 3,5 mld. EUR, v červnu pak už dvojnásobek. Podle dnes zveřejněných čísel dosáhl objem intervencí na podporu koruny v červnu téměř 7,1 mld. EUR. Letos tak už ČNB vyprodala na trhu eura v hodnotě 11,1 mld. EUR.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Při pohledu na vývoj likvidity bankovního sektoru je patrné, že intervence pokračovaly i v červenci, čemuž by ostatně odpovídal i další pokles devizových rezerv, k němuž v tomto měsíci došlo. Z červnových 149 mld. EUR poklesly rezervy ČNB na necelých 145 mld.

ČNB díky intervencím stabilizovala korunu pod hranicí 25 CZK/EUR. Devizové rezervy, které jsou jinak velmi vysoké vzhledem k velikosti ekonomiky, poklesly, avšak zároveň za pomocí intervencí stahuje poměrně drahé koruny z trhu. Zatímco výnos devizových rezerv je podle centrální banky v posledním roce negativní, za volné koruny platí repo sazbu, která je nyní na sedmi procentech.

ČNB má prostor bránit korunu i nadále, ať už nepřímo pomocí slov či přímo intervencemi. V klidných časech může úplně stačit pocit trhu, že je ČNB ochotna kdykoliv obchodovat. Že svůj záměr korunu stabilizovat nevzdala. A to ani vzhledem k zbývajícímu objemu rezerv zatím rozhodně nemusí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…