Petr Dufek: ČNB ve vyčkávacím módu?

17.12.2018 12:01

Poslední týden před Štědrým dnem rozhodně nebude informačně chudobným, jak by se dalo s koncem roku pomalu a jistě čekat.

Petr Dufek: ČNB ve vyčkávacím módu?
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V první řadě to bude už zítra německé Ifo, které by po vcelku mizerných indexech nákupních manažerů mohlo ukázat, v jaké kondici německá ekonomika vlastně je. PMI rozhodně potěšit nemohly, když se v Německu a vlastně i v celé eurozóně propadly až na čtyřleté minimum. A to rozhodně není moc příznivá zpráva s ohledem na konečně už končící velkorysý program kvantitativního uvolňování ECB.

Na druhou stranu by tato situace mohla přece jen zjednodušit poslední rozhodování o sazbách, které ve čtvrtek čeká české centrální bankéře. V letošním (a vlastně ani v tom loňském) roce je nikdo nemůže obvinit z pasivity, protože už pětkrát zvýšili hlavní úrokovou sazbu až na 1,75 % a ve svých komentářích dávající navíc dostatečně najevo, že rozhodně listopadové zpřísnění měnové politiky nebylo zdaleka tím posledním. Aktivita ČNB se navíc neomezuje ani na sazby, ale zasáhla už docela výrazně poskytování hypoték, když došlo ke zpřísnění podmínek pro jejich poskytování. V minulém týdnu se navíc rozhodla následovat severské státy a opět navýšila sazbu proticyklické kapitálové rezervy s účinností od roku 2020 na 1,75 %. Vzhledem k tomu, že v zemích eurozóny není výjimkou nulová sazba této přirážky, jde ČNB odvážně proti hlavnímu proudu.

Ale to s úrokovými sazbami vlastně delší dobu také.

Poslední letošní zasedání bankovní rady by se mohlo obejít bez překvapení. Nakonec s ohledem na data z reálné ekonomika nebo při pohledu na možná rizika, by nikomu přestávka ve zvyšování úrokových sazeb neublížila. Zvlášť když koruna se přece jen pomalými krůčky vydala směrem k průměru prognózovanému centrální bankou pro poslední kvartál letošního roku. Hlasy volající po dalším zvýšení sazeb se nejspíše najdou i tentokrát, nicméně mohly by zatím ještě zůstat v menšině. Určitou nejistotu však může vzbuzovat fakt, že bankovní rada bude poprvé hlasovat v novém složení a o přístupu dvou nových centrálních bankéřů se toho zatím příliš neví. Přesto je nárůst sazeb pravděpodobný až na únorovém zasedání, kdy bude mít ČNB k dispozici další prognózu, a prosincové zasedání by tak mohlo skončit „jen“ poklidným přáním šťastných vánoc.

Petr Dufek
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…