Petr Dufek: Ceny nemovitostí kovidu a recesi navzdory v Evropě dál rostou

08.10.2020 16:19

Nejnovější výsledky z realitního trhu zemí EU ukazují, že ceny nemovitostí ve většině z nich nepřestaly růst ani v době nejhlubší recese. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se tak v celé unii zvýšily ve srovnání s předchozím kvartálem o 1,5 %, meziročně poskočily o 5,2 %. Našlo se sice pár zemí, kde se ceny začaly snižovat, ale šlo spíše jen o výjimky a v řadě jiných dokonce růst cen realit zrychlil.

Petr Dufek: Ceny nemovitostí kovidu a recesi navzdory v Evropě dál rostou
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Realitní trh tak v podstatě nereaguje tak, jako v předchozích dvou recesích, kdy naopak byty zlevňovaly. Důvodem jsou nejspíš jen levné peníze. A to nejenom z pohledu možnosti si je vypůjčit, ale především je investovat. Nedostatek investičních příležitostí v době záporných úrokových sazeb a negativních výnosů dluhopisů prostě zatraktivnil realitní trhy v některých zemích natolik, že se investice do bytů staly vyhledávanou příležitostí. A to nejenom pro drobné investory, ale i ty institucionální.

V ČR se ve druhém čtvrtletí zvýšily ceny bytů mezikvartálně o 1,6 %, což je mimochodem nejpomalejší růst za posledního dva a půl roku, nicméně i tak byly meziročně dražší o 7,7 %. Pokud se podíváme na vývoj cen starších a nových bytů, tak tentokrát se jejich tempo téměř srovnalo.

Zatímco doposud rychleji zdražovaly starší byty, nyní je tomu naopak. O něco málo rychleji rostou ceny nových bytů, kterých se ovšem letos staví stále méně. Boom výstavby je alespoň prozatím za námi, jak potvrzují měsíční statistiky stavebnictví, takže na trh bude postupně přicházet stále méně nových realit.

Přitom pokračující boom hypoték ukazuje, že poptávka po realitách neopadá. Když k tomu připočteme zahraniční poptávku, která vyhledává zajímavé investiční příležitosti i na českém trhu, na pokles cen bytů to ani navzdory ekonomickým problémům stále nevypadá. Vývoj na realitním trhu se tak může i nadále rozcházet s hospodářským cyklem, i když alespoň zpomalení růstu cen se zdá přece jen pravděpodobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka