Petr Dufek: Česká ekonomika jen v minimálním plusu

01.08.2023 11:34 | Komentář

Podle včera zveřejněného předběžného odhadu statistického úřadu česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,1 %.

Petr Dufek: Česká ekonomika jen v minimálním plusu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Není to až taková změna oproti předchozímu čtvrtletí, kdy ekonomika stagnovala, a v podstatě se tento výsledek nachází v mezích statistické chyby. Jde navíc o předběžný odhad, takže je dobré brát jej jako indikaci, nikoliv jako konečné neměnné číslo.

Na podrobnosti si budeme muset ještě zhruba měsíc počkat, takže prozatím lze jen usuzovat, že ekonomika zůstala ve vleku vysoké inflace snižující reálnou kupní sílu obyvatel. Doposud spotřeba tuzemských domácností klesala a oproti konci roku 2019 už byla zhruba o desetinu nižší.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Teprve podrobná čísla ukážou, zda se rozpohybovaly investice nebo jak do HDP tentokrát promluvily zásoby, které alespoň podle průzkumů mezi firmami opět narůstají. Tentokrát nikoliv ty materiálové, ale přímo zásoby neprodaných hotových výrobků.

Výjimkou může být zatím automobilový průmysl, kterému se dařilo dohánět skluz z předchozího roku a díky dostupnosti dovážených součástek i odbourávat zásobu starých objednávek a tím i zvyšovat export do zahraničí.

V meziročním srovnání propad české ekonomiky zrychlil z 0,5 % na 0,6 %, a proto nemá smysl symbolický mezičtvrtletní růst nijak přeceňovat. Druhá polovina roku by díky nižší inflaci měla být z pohledu české ekonomiky přece jen úspěšnější. Přesto celoročním výsledkem nebude asi nic jiného než kladná nula. S ohledem na vývoj v Německu, jako našeho hlavního obchodní partnera, asi nelze čekat nějaký zázrak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…