Petr Dufek: Česká inflace je čtvrtou nejvyšší v celé EU

18.06.2022 7:29 | Komentář

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu dosáhla česká harmonizovaná inflace v květnu 15,2 % a je tak čtvrtou nejvyšší v rámci celé EU. Tři příčky před námi obsadily pobaltské země, které jsou součástí eurozóny. Absolutním rekordmanem je Estonsko s více než dvacetiprocentní inflací.

Petr Dufek: Česká inflace je čtvrtou nejvyšší v celé EU
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na dolních příčkách pomyslného žebříčku je Francie a Itálie (5,8 %) spolu s Finskem (7,1 %). V tomto směru je třeba dodat, že Francie se svým 6,5 % zdražením elektřiny patří mezi země, které se dokázaly výraznému zvýšení cen této energie vyhnout. V ČR se naproti tomu cena elektrické energie zvýšila meziročně už o 30 %, zatímco v Německu jen o 21 %, ve Slovinsku dokonce o 16 % poklesla.

Proč je česká inflace výrazně vyšší než ve většině zemí EU?

Důvodů je hned několik. Jedním z nich je třeba jiné načasování růstu cen energií oproti některým jiným zemím. Zvyšování růstu cen energií začalo později a kumuluje se do kratšího časového období. Zároveň tu není žádná úleva pro domácnosti v podobě zastropovaných cen.

Dalším důvodem naprosto bezprecedentní zvyšování cen oblečení (+22 %), které nevidíme nikde jinde. Zatímco v celé EU se tyto ceny zvýšily o 2,4 %, u nás jde o desítky procent. Svádět to nemůžeme ani na korunu, protože podobný problém nemá ani Maďarsko (4,6 %) nebo Polsko (3,8 %).

Rekordní je i zvyšování cen v restauracích (+22,6 %), ve kterém je ČR rovněž jedničkou. Jen těsně za námi je Slovensko (19,9 %) a Bulharsko (17,6 %). Evropský průměr +6,6 % je na hony vzdálený aktuální české praxi.

Výrazně nadprůměrně v ČR rovněž vzrostly ceny pohonných hmot a automobilů a tabáku. Rychleji než v EU u nás rostou i ceny téměř všech druhů potravin včetně sladkostí; výjimkou je pouze ovoce a zelenina.

Co čekat dál?

Vzhledem k tomu, že do inflace není ještě zcela započten vliv vyšších cen plynu a elektřiny lze očekávat, že ani aktuální 15,2 % nejsou vrcholem současné inflační vlny. Lze jen spekulovat, kam až se ceny v následujících měsících vyšplhají. Inflace se letos stala téměř nepredikovatelnou veličinou podobně jako HDP v roce 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…