Petr Dufek: Česká inflace je na 24letém maximu

10.03.2022 16:25 | Komentář

Už v lednu česká inflace překvapila svojí razancí, když se dostala až na samou hranici deseti procent. Prudký růst cen ovšem pokračoval i v únoru, kdy ceny meziměsíčně vzrostly o 1,3 %, a to především „zásluhou“ stále vyšších nákladů na bydlení – zejména energií.

Petr Dufek: Česká inflace je na 24letém maximu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziroční inflace se tentokrát posunula za hranici 11 % a dosáhla tak nejvyšší hodnotu za posledních zhruba 24 let. Lidé si připlácejí v podstatě téměř za vše, nicméně největší podíl na meziroční inflaci nesou rychle rostoucí náklady na bydlení. Prudce se zvyšují účty za elektřinu, plyn, teplo, rostou i náklady vlastnického bydlení s tím, jak reflektují ceny bytů a stavebních materiálů. Jen bydlení samo o sobě stojí za více než třetinou aktuální inflace.

Významný podíl na inflaci však má i stále dražší doprava, konkrétně zdražující pohonné hmoty i nedostatkové osobní automobily. Pozadu nezůstávají ani potraviny, za které jsme si v únoru připláceli v průměru už téměř 7 %. Vedle toho skokově rostou na českém trhu i ceny oblečení a obuvi, zdražují návštěvy restaurací…

I když inflace „trhá“ rekordy, nejspíše ještě neřekla své poslední slovo. Ostatně každý vidí, jak se každým dnem zvyšují ceny pohonných hmot, které březnovou inflaci dotlačí až k dvanácti procentům. Takto silný růst cen samozřejmě nebudou moci v letošním roce reflektovat mzdy, a proto je třeba počítat s ještě rychlejším poklesem kupní síly obyvatel, který se posléze propíše i do tržeb obchodníků, spotřeby i HDP.

Únorová inflace překonala prognózu ČNB o 1,4 procentního bodu (lednová jen o 0,5), takže centrální banka na svém březnovém zasedání nejspíš opět zvýší svoji základní úrokovou sazbu. Za vcelku pravděpodobné se zdá navýšení o 50 základních bodů na 5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…