Petr Dufek: Další vlna výborných čísel z české ekonomiky

06.08.2015 10:55

I červen byl pro český průmysl velmi úspěšným měsícem, a jak naznačují zakázky, rozhodně ne posledním.

Petr Dufek: Další vlna výborných čísel z české ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Výroba průmyslu se tentokrát zvýšila o 8,1 %, po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dní o 5,5 % a opět největší zásluhu na tomto výborném výsledku mají automobilky, jejichž výroba roste dvouciferným tempem. Poptávka po nových autech roste v Evropě už dva roky a tuzemští výrobci evidentně dokážou díky inovacím svým zákazníkům úspěšně vycházet vstříc. Hned za výrobou aut je výroba strojů a kovových konstrukcí.

Velmi slibně vypadají pro průmysl i další měsíce. Zakázky se tentokrát zvýšily o více než deset procent, a to jak díky zahraniční, tak i domácí poptávce. A i zde hrají prim automobilky, kterým se zakázkové knihy tentokrát plní téměř dvanáctiprocentním tempem. Dočkáme se tedy dalšího růstu výroby a exportu, který možná na první pohled lehce zakolísá v letních měsících díky celozávodním dovoleným v automobilkách, nicméně na pozitivním trendu tohoto odvětví se tím nic měnit nebude.

Průmysl je i nadále nejúspěšnějším odvětvím české ekonomiky, které ji táhne nahoru a současně i vytváří nová pracovní místa a podílí se tak na snižování nezaměstnanosti v celém hospodářství. Ve firmách letos v červnu pracovalo o 3,3 % více zaměstnanců než loni a tentokrát citelně nahoru zamířily i jejich mzdy. Jde však spíše zatím o odchylku způsobenou delším pracovním měsícem než o začátek mzdové akcelerace.

Současně lze říct, že průmysl bude i nadále tím hlavním motorem celé tuzemské ekonomiky. ČR jako fakticky nejprůmyslovější země EU tak musí počítat s dalším zvýšením podílu tohoto odvětví na HDP i na zaměstnanosti.

Petr Dufek, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.