Petr Dufek: Důvěra v české ekonomice klesá navzdory silné poptávce

26.07.2021 11:28 | Komentář

Červencový průzkum nálad v tuzemských firmách signalizuje zhoršení doposud příznivého vývoje nálady především v průmyslu. Firmy si přitom rozhodně nemohou stěžovat na nedostatek zakázek či nízkou očekávanou poptávku, ale jejich hlavním problémem je v tuto chvíli nedostatek vstupů. Musí se sice vyrovnávat s rostoucími náklady na materiál a energie, avšak teprve chybějící komponenty vedoucí k vysoké rozpracovanosti výroby a zásobám je nutí až k omezování produkce.

Petr Dufek: Důvěra v české ekonomice klesá navzdory silné poptávce
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ve stavebnictví se za poslední měsíc zhoršila nálada a důvodem je nejenom méně příznivé hodnocení současné situace firem, ale i slabší vyhlídky pro další měsíce. Podnikatelé ve stavebnictví se navíc musí vypořádávat s výrazným zdražením stavebních materiálů a počítají proto rovněž se zvyšováním svých vlastních cen. Hlavním problémem však nejsou ani zakázky ani ceny vstupů, ale chybějící zaměstnanci. Nedostatek kvalifikovaných i pomocných pracovníků je nyní největší brzdou pro celé toto odvětví.

Ve službách se důvěra za poslední měsíc celkově nezměnila. Firmy jsou sice méně pozitivní, pokud jde o hodnocení jejich současné situace, nicméně věří v další zlepšení situace a zejména ve vyšší poptávku v následujících měsících. Očekávání jsou ve službách nastavena vysoko a je tedy otázkou, zda se je podaří zcela naplnit. Týká se to především cestovního ruchu, který zažívá po rozvolnění boom, nicméně ani tuzemští turisté nedokážou vykompenzovat výpadek zahraničního cestovního ruchu dotýkající se především Prahy a dalších turisticky atraktivních oblastí.

Pesimističtější jsou tentokrát i spotřebitelé, kteří se – zřejmě pod vlivem negativních zpráv o rozšíření delta varianty – obávají zhoršení ekonomického vývoje i jejich vlastní finanční situace. K náladě nepřispívá ani zvýšený strach z inflace, který je v posledních měsících rovněž v průzkumech zřetelný.

Celkově červencový průzkum ukazuje na slabá místa české ekonomiky, kterými jsou letos problémy s logistikou (respektive se vstupy do výroby) a s chybějícími zaměstnanci. Je proto pravděpodobné, že v dalších měsících uvidíme zpomalování výroby největšího tuzemského odvětví – průmyslu, nicméně oživení ve službách by mělo zajistit pokračování ekonomického růstu ČR. Výhled ekonomiky proto zůstává i pro druhé pololetí příznivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…