Petr Dufek: Důvěra v české ekonomice v posledním měsíci klesá

24.09.2019 18:41

Po krátkém zlepšení se nálada v českém hospodářství opět zhoršuje. A to jak v podnikatelském sektoru, tak mezi spotřebiteli. Celkový index důvěry se dostal na úroveň roku 2014, kdy se ekonomika mimochodem začala vzpamatovávat z dlouhé recese.

Petr Dufek: Důvěra v české ekonomice v posledním měsíci klesá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V průmyslu a ve stavebnictví se nálada nicméně nezměnila, i když firmy stále vnímají útlum zahraniční poptávky. Na druhou stranu jsou však mírně optimistické, pokud jde o očekávaný vývoj poptávky v příštích třech měsících. To samo o sobě znamená, že podniky nepodléhají destruktivní náladě, jako například v Německu, a zatím nemění ani své plány nebo zaměstnanost.

Pozitivně hledí do budoucna rovněž stavební firmy, které z pohledu zakázek mají o práci postaráno, jen je stále brzdí nedostatek pracovníků na jejich realizaci.

O snížení podnikatelské důvěry se tak v posledním měsíci postaraly služby a obchod. Na vině nejsou ani tak zhoršené vyhlídky, jako spíše hodnocení současné situace.

Pesimismem do budoucna tedy podnikatelé „nehýří“, zato spotřebitelé jsou v hodnocení výhledu ekonomiky opatrnější. Neobávají se přitom ani tak o sebe, pokud jde o jejich finanční situaci či nezaměstnanost a inflaci, ale o celkový vývoj ekonomiky.

Nejnovější ukazatelé důvěry naznačují zpomalení ekonomiky, nicméně nijak dramatické. Neměly by proto vést ani k výraznějšímu přehodnocování investičních záměrů ani spotřebitelského chování. To by totiž samo o sobě, jak už z nedávné české praxe vyplynulo, dokázalo ekonomiku do útlumu skutečně nasměřovat. Hlavní slabinou stále zůstává zahraniční poptávka – přetrvávající vnější rizika v podobě brexitu, útlumu poptávky po automobilech atp. Důvod k přepisování výhledu však ani dnešní čísla nedávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…