Petr Dufek: Důvěra v českou ekonomiku v únoru mírně poklesla

24.02.2016 10:41

Ještě v lednu byla důvěra v ekonomice nejvyšší za posledních osm let, nicméně únor přinesl mírné ochlazení především u spotřebitelů a na straně firem z odvětví služeb. Jde ovšem jen o poměrně malý pokles důvěry, která i nadále zůstává ve srovnání s předchozími lety velmi vysoká.

Petr Dufek: Důvěra v českou ekonomiku v únoru mírně poklesla
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Pokles důvěry spotřebitelů jde nejspíše na vrub zprávám o potenciálních ekonomických problémech v zahraničí, které by se mohly časem projevit i v české ekonomice. Zvýšily se totiž – podle statistického úřadu – obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících. Lidé se rovněž o něco více obávají nezaměstnanosti a naproti tomu nemají už takový strach z inflace.

Zatímco spotřebitelský optimismus ustoupil se svých maxim, v průmyslu – nejsilnějším odvětvím naší ekonomiky – se toho za poslední měsíc moc nezměnilo. Firmy předpokládají růst výroby v nejbližších měsících a překvapivě počítají s mírným snížením zaměstnanosti. Doposud se průmysl výrazně podílel na snižování nezaměstnanosti tím, jak rychle vytvářel nová pracovní místa, a proto toto konstatování statistického úřadu působí přinejmenším zajímavě. Podle našeho názoru nejde o obrázek celého odvětví, ale spíše o vliv některých konkrétních oborů, které se potýkají s dlouhodobým útlumem poptávky. Jde nejspíše o těžební průmysl a výrobu kovů.

Jediným, kdo je stále více optimistický, jsou obchodníci

Stabilní a poměrně vysoká nálada panuje ve stavebnictví, i když firmy předpokládají pokles produkce v následujících šesti měsících. Ostatně vývoj zakázek tomu jen napovídá. Už více než rok a půl totiž klesají nové zakázky ve stavebnictví a zdá se, že zatím nedochází k žádnému obratu. Firmy sice vykazují růst tržeb, ale jde zatím o dokončování dřívějších zakázek, které byly třeba spojeny s urychleným dočerpáváním evropských fondů.

Jediným kdo je stále více optimistický, jsou obchodníci. Jejich důvěra je nejvyšší od roku 2008 a odráží tak prudký nárůst tržeb i vysokou ochotu spotřebitelů utrácet za spotřebu i v následujících měsících.

Data o důvěře v české ekonomice napovídají, že růst tuzemského hospodářství v letošním roce zpomaluje, což samo o sobě není žádným překvapením. Po loňských více než čtyřech procentech letos přijdou na řadu růstová čísla začínající dvojkou.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…