Petr Dufek: Důvěra v ekonomice lehce poklesla

24.07.2014 12:57

Zatímco v podnikatelském sektoru přinesl začátek prázdnin mírný pokles důvěry, spotřebitelé jsou opět optimističtější. Aktuální pokles důvěry není nijak dramatický a neznamená obrat dosavadního pozitivního trendu ekonomiky.

Petr Dufek: Důvěra v ekonomice lehce poklesla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pokles podnikatelské důvěry jde na vrub především průmyslu, kde i tak zůstává nálada velmi dobrá, zásoba zakázek je velmi solidní. Přesto očekávání na příští měsíce nejsou až tak vysoká, jako byla ještě nedávno. Důvodem je nejspíš fakt, že je jen velmi obtížné udržet silné tempo růstu, kterého průmysl dosahoval v první polovině roku, zvláště když poptávka se stále ještě dostatečně nezotavila.

 Ve stavebnictví se toho navzdory mírnému růstu optimismu příliš nezměnilo. Stále chybí zakázky, a tak důvěra stavebních firem zůstává extrémně slabá, i když je přece jen vyšší než loni.

 Optimističtěji se na vývoj ekonomiky dívají spotřebitelé. Obávají se sice dalšího vývoje, ale už se tolik nebojí o práci. Nepochybně vnímají, že se jejich finanční situace letos vyvíjí lépe než loni. Ať již z titulu vyšších mezd, nižší nezaměstnanosti, nebo alespoň proto, že platí citelně méně za energie.

 Vývoj nálady v ekonomice naznačuje její dobrou kondici, i když asi nelze znovu očekávat tak silný výsledek jako v úvodu roku. Bariérou pro další růst nálady i HDP zůstává poptávka, která se jen pozvolna dostává do kondice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.