Petr Dufek: Evropská ekonomika v závěru roku zpomalila

31.01.2022 14:37 | Komentář

Podle předběžného odhadu Eurostatu růst HDP eurozóny i EU v posledním čtvrtletí loňského roku zpomalil na 0,3 %, respektive 0,4 % (mezičtvrtletně). Ve srovnání s druhým či třetím kvartálem jde o výrazné zpomalení, avšak asi jen velký optimista mohl doufat v opakování dvouprocentního růstu. V meziročním srovnání si eurozóna a EU připisují 4,6 %, respektive 4,8 %.

Petr Dufek: Evropská ekonomika v závěru roku zpomalila
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Slabší čísla z EMU nejsou žádným překvapením vzhledem k pandemické situaci v závěru roku a pokračující neutěšené situaci v dodavatelských řetězcích. Negativní dopad měla nepochybně i nebývale vysoká inflace podepisující se na reálné finanční situaci domácností.

Už v pátek jsme měli možnost seznámit se s výsledky německého a francouzského hospodářství, které dosáhly zcela protichůdných výsledků. Zatímco německá ekonomika propadla o 0,7 %, francouzská si připsala 0,7 % díky domácí poptávce k dobru.

Z jedenácti zemí, které byly zatím schopny dodat své předběžné výsledky (vč. ČR, jejíž odhad HDP je důvěrný až do zítřejších devíti hodin) vykazují jen tři pokles HDP. A sice Rakousko, Německo a Lotyško. Naproti tomu HDP sedmi zemí – navzdory nepříznivé situaci – vzrostl, nejvíce v případě Španělska (+2 %).

Za celý rok si evropská i eurová ekonomika připsala 5,2 % a výrazně tak umazala propad z předcházejícího roku. I když nejsou zatím k dispozici první odhady za ČR, je pravděpodobné, že totéž nebude možné říct v českém případě. Návrat na před-kovidovou úroveň bude tuzemské ekonomice trvat déle, zvlášť když jej už od půlky loňského roku komplikuje rychle rostoucí inflace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …