Petr Dufek: Firmy až na výjimky čekají slabší zakázky

31.08.2022 11:28 | Komentář

Česká ekonomika si sice ve druhém čtvrtletí vedla vcelku dobře – byť nelze úplně přehlížet zásadní vliv narůstajících zásob. Nyní, kdy už jsme za polovinou třetího čtvrtletí, jde ovšem přece jen o stará data.

Petr Dufek: Firmy až na výjimky čekají slabší zakázky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Novější tvrdá data o tom, jak se vedlo jednotlivým odvětvím či oborům ekonomiky k dispozici ještě nejsou, a tak nezbývá než se podívat na soft ukazatele vyplývající z pravidelných měsíčních průzkumů důvěry. Pravidelný konjunkturální průzkum z dílny statistického úřadu už máme za sebou, nicméně dnes přišly na řadu podrobné výsledky z Evropské komise, které ukazují, jak svoji současnost a budoucnost vidí jednotlivá odvětví a obory české ekonomiky.

 

Cekově výsledky průzkumů vyznívají stále méně optimisticky, zejména pokud se podíváme na vývoj zakázek či očekávané poptávky. Většina průmyslových oborů je z pohledu zakázek spíše pesimistická, výjimkou je automobilový průmysl, který se po dlouhém čipovém hladomoru opět rozjíždí.

Se slabšími zakázkami jde ruku v ruce i nižší potřeba nových pracovníků, kterou potvrzuje průzkum napříč celým průmyslem. Zatímco poptávka bude podle firem slabší, začínají se hromadit zásoby a klesají i inflační očekávání.

Ve službách, které českou ekonomiku dosud držely díky svému restartu nad vodou, je situace obdobná jako v průmyslu. Optimismus firem založený na očekávaném růstu poptávky je ten tam, výjimkou jsou poštovní a kurýrní služby a rovněž i cestovní kanceláře.

Naproti tomu HORECA, kterou covid dlouho drtil se sice letos konečně nadechla, avšak v důsledku rostoucích nákladů na jedné straně a propadu životní úrovně spotřebitelů na straně druhé, začíná vyhlížet do dalších měsíců se skepsí. I ve službách panuje přesvědčení, že ceny už porostou pomaleji, avšak je to jen očekávání. Zbytek zůstává v režii komoditních trhů, respektive cen energií.

Aktuální průzkum nepřekvapivě potvrzuje obavy z dalších měsíců, a to jak v průmyslu, tak ve službách. Jsou zde samozřejmě obory, které čekají od dalších měsíců nárůst poptávky, avšak jde spíše o výjimky. Soft ukazatele tedy opět naznačují, že ekonomika směřuje do útlumu, a to nejenom u nás, ale i třeba v nám blízkém Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…