Petr Dufek: Hotelům dál chybí zahraniční návštěvníci a kongresová turistika

10.11.2021 15:53 | Komentář

Po pátečním maloobchodu, včerejším průmyslu a stavebnictví nyní konečně přicházejí na řadu i zářijové výsledky jednotlivých služeb.

Petr Dufek: Hotelům dál chybí zahraniční návštěvníci a kongresová turistika
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Celkově nevyznívají vůbec zle, nicméně ne každému se na začátku podzimu dařilo stejně. Reálné očištěné tržby služeb se meziměsíčně zvýšily o necelé procento, meziročně byly vyšší o 7,8 %. 

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

Asi největší pozornost v covidových časech na sebe poutá cestovní ruch, respektive oblast ubytování a stravování označovaná jako HORECA. V tomto případě je vidět, že s rozvolněným létem začali klienti znovu využívat služeb hotelů a restaurací, avšak velmi nerovnoměrně. Zatímco restauracím se před začátkem další vlny pandemie vcelku dařilo umazávat předchozí skluz a dostaly se tak z -60 % na -20 % ve srovnání s rokem 2019, u ubytovacích služeb je situace komplikovanější.

V ubytovacích zařízeních je vidět, že domácí turisté úspěšně nahradili ty zahraniční, avšak neplatí to samozřejmě plošně. Nenaplněné kapacity v hlavním městě jsou toho asi nejviditelnějším příkladem, stejně jako reálné tržby, které i v září zaostaly 40 % pod úrovní roku 2019. Takže určitě jsou to lepší výsledky než loni, ale o návratu k normálu se zde hovořit rozhodně nedá.

Daleko k předkovidovým tržbám mají i cestovní kanceláře, které nejsou ani na 40 %, a letecká doprava blížící se alespoň polovině. Proto i nadále platí, že důsledky pandemie si tak minimálně oblast cestovního ruchu ponese ještě několik dalších let.

Výsledky dalších služeb už tak nepřekvapí. Na vzestupu je i nadále IT a kurýrní služby, kterým „nová“ situace přihrává nové klienty. Solidně si vede i doprava a skladování díky restartu ekonomiky a nutnosti budování větších než obvyklých zásob.

Celkově mají služby stále potenciál kompenzovat výpadky průmyslu, avšak vzhledem k aktuálnímu pandemickému vývoji bude jejich příspěvek k růstu ekonomiky přece jen menší. Šance, že se česká ekonomika v závěru roku nakonec vyhne poklesu, tu přece jen stále ještě je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.