Petr Dufek: Hrubý domácí produkt v režii lockdownu

30.04.2021 12:52 | Komentář

V důsledku pokračujícího lockdownu česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla. Ve srovnání s koncem loňského roku se její výkon snížil o 0,3 %, meziročně pak byl nižší o 2,1 %.

Petr Dufek: Hrubý domácí produkt v režii lockdownu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Tento výsledek není vzhledem k situaci překvapivý a vlastně ani nijak tragický, když vezmeme v úvahu všechny restrikce, které zasáhly významnou část služeb, zejména pak v oblasti cestovního ruchu. Tentokrát navíc vzhledem k problémům v dodávkách komponent česká ekonomika nemohla až tak spoléhat na průmysl, který ji ještě v závěru loňského roku udržel v černých číslech.

Údaje statistického úřadu jsou zatím jen předběžné a neúplné, takže se z nich nedají dělat žádné hluboké závěry. Je nicméně evidentní, že vývoj ekonomiky ovlivnily nižší výdaje domácností, které částečně vykompenzovaly pozitivní výsledky zahraničního obchodu a vyšší vládní spotřeba spojená s bojem proti důsledkům pandemie.

I když HDP skončil v prvním čtvrtletí v červených číslech, mluvit o další recesi je velmi předčasné. Je totiž velmi pravděpodobné, že už ve druhém kvartále díky plánovanému konci restrikcí se ekonomika začne vracet k růstu. Právě od dosud utlumených služeb bude možné očekávat impuls, který zesílí ještě ve druhé polovině roku.

Samozřejmě předpokladem k úspěšnému návratu konjunktury (a tedy i konce lockdownu) je ústup pandemie a úspěšná vakcinační strategie. Potom by růst české ekonomiky mohl dosáhnout zhruba 3,5 % a v roce následujícím by měl ještě zrychlit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …