Petr Dufek: Inflace dál ustupuje

14.05.2020 7:32

Zatímco ještě na začátku roku měla ČNB obavy z přílišných inflačních tlaků, nyní se znovu potvrzuje, že jsou dávno pryč. Inflace v dubnu podle očekávání poklesla na 3,2 % a nic nebrání tomu, aby se dál snižovala.

Petr Dufek: Inflace dál ustupuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Dubnový pokles cen (o 0,2 %) jde na vrub především zlevňování pohonných hmot, které ještě reagovaly na propad cen ropy na světových trzích. Ceny pohonných hmot se výrazně podepsaly i na vývoji meziroční inflace, protože benzín byl oproti loňskému dubnu levnější téměř o šest korun a nafta skoro o devět.

Naproti tomu v posledním měsíci o šest desetin procenta podražily potraviny, které jsou vlastně i nejvýznamnějším inflačním faktorem letošního roku. Ve srovnání s loňskem si za ně připlatíme v průměru o 7,8 % více, a to nejenom v důsledku zvyšování cen ovoce a zeleniny, ale i masa a mouky.

Připlácíme si rovněž za bydlení a služby s ním spojené, i když se rychlost zvyšování těchto nákladů pozvolna snižuje.

Inflace se přiblížila trojce a už v následujícím měsíci pod ní nejspíše spadne. Předpokládáme, že se ještě v průběhu letošního roku inflace dostane pod dvouprocentní cíl ČNB, nicméně pravděpodobnost deflace zůstává velmi nízká. Je to podstatné především z pohledu možných nekonvenčních opatření, o nichž informovala ČNB v pondělí.

Ačkoliv inflace už není a ještě dlouho ani nebude problémem české ekonomiky, je třeba jí právě z tohoto pohledu věnovat velkou pozornost. Manévrovací prostor ČNB je v rámci tradičních mezí už téměř vyčerpaný, a tak případné zrychlení desinflačního trendu může centrální banku tlačit do nestandardních řešení. Záporné úrokové sazby by byly asi tím posledním krokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…