Petr Dufek: Inflace se opět přiblížila k cíli ČNB

11.05.2018 12:41

Spotřebitelské ceny v dubnu poskočily o 0,3 % a to především zásluhou nástupu sezónního zboží v obchodech s oblečením a obuví. Dražší byly tentokrát i cigarety (v důsledku vyšších daní) a alkohol poté, co skončily velikonoční slevy.

Petr Dufek:  Inflace se opět přiblížila k cíli ČNB
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziročně byly spotřebitelské ceny o 1,9 % vyšší než loni. Inflace se tak po březnovém výkyvu opět vrátila do blízkosti cíle centrální banky a vlastně naplnila i prognózu ČNB. Nový výhled ČNB tak úspěšně prošel prvním testem ekonomické reality.

Pokud se podíváme, co hýbe inflací nejvíce, tak jsou to náklady na bydlení. Lidé připlácejí nejenom za nájemné, ale rostou i jejich výdaje na energie a vodu.

V příštích měsících se inflace bude nejspíše vyvíjet podobně jako doposud. Navíc musíme počítat s vyššími cenami pohonných hmot, které čeká nárůst v důsledku aktuálního vývoje na trhu s ropou. Pro ČNB je dnešní číslo neutrální a nepředpokládáme, že by na něj centrální banka jakkoliv reagovala. K růstu sazeb proto může dojít až v průběhu druhé poloviny letošního roku.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …