Petr Dufek: Inflace se po čtyřech měsících vrací do tolerančního pásma ČNB

10.11.2020 18:08

Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu o 0,2 %, a to především v důsledku dalšího zdražení potravin, k nimž se tentokrát přidalo i sezónní oblečení a obuv. Naproti tomu dolů zamířily tentokrát ceny elektřiny a zemního plynu, což bylo po startu topné sezóny dobrou zprávou pro spotřebitele.

Petr Dufek: Inflace se po čtyřech měsících vrací do tolerančního pásma ČNB
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Levnější energie rovněž stojí za zpomalením meziroční inflace cílované centrální bankou. S říjnovým výsledkem 2,9 % tak inflace skončila jednu desetinu pod nejnovější prognózou ČNB i odhadem trhu.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

Samozřejmě je to průměrné číslo nejenom z pohledu košů různých typů spotřebitelů, ale i zboží a služeb samotných. A tak hlavním inflačním faktorem je už nyní tabák a alkohol (respektive vyšší spotřební daně na ně uvalené), který se na současné inflaci podílí z více než čtvrtiny.

Další v pořadí jsou potraviny a následně i bydlení, jehož vliv na inflaci díky zlevňování energií a pomalejšímu růstu nájemného slábne. Mezi naopak nejrychleji zdražujícími položkami vynikají s téměř devítiprocentním nárůstem automobily. Chce se jen dodat, že nové bezpečnostní a ekologické požadavky rozhodně nejsou zdarma ani na klesajícím trhu.

Inflace se vrátila do tolerančního intervalu ČNB a bude mít pravděpodobně tendenci dál klesat. Velkou neznámou je samozřejmě reakce obchodníků poté, co snad ještě před Vánocemi budou moci konečně otevřít své „kamenné“ prodejny. Zda půjdou cestou marží nebo naopak budou chtít před vánočním finále zákazníka nalákat za každou cenu lze jen spekulovat.

Desinflační trend to však s ohledem na stav ekonomiky už nejspíš nezastaví. Proto je pravděpodobné, že inflace bude v dalších měsících dál klesat a v příštím roce se dostane už i pod dvouprocentní mez.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…