Petr Dufek: Inflace se vrací pod trojku

10.06.2020 16:26

Pokles inflace byl v květnu sice pomalejší, ale na jejím trendu postupného snižování se fakticky nic nemění.

Petr Dufek: Inflace se vrací pod trojku
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziroční inflace se tak z předchozích 3,2 % dostala v květnu na 2,9 %. V rychlejším ústupu jí zabránily jen vyšší spotřební daně u cigaret a alkoholu, když po vyprázdnění skladů začalo na pulty obchodů proudit zboží s vyššími daněmi a tedy i cenami.

Oproti dubnu se tak spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 %, z čehož právě tři desetiny procentního bodu "zajistily" vyšší daně na alkohol a tabák.

Jinak asi nepřekvapí, že za celkovou meziroční inflací stojí opět především potraviny, které jsou nyní dražší o více než šest procent. Jsou letos dokonce významnějším inflačním faktorem než bydlení, které ovšem rovněž dál svižně zdražuje. Je to vidět především na cenách elektrické energie, za kterou stále připlácíme v průměru osm procent nebo nájemné, které je vyšší o necelá čtyři procenta.

Poté co se do cen přelijí všechny letošní změny spotřebních daní, by se inflace měla dál snižovat až na cílová dvě procenta. Inflace sice aktuálně překonává prognózu ČNB, nicméně na rozhodování centrální banky nebude mít asi tento fakt s ohledem na celkový trend významný dopad.

ČNB už letos svou základní sazbu snížila o dva procentní body a uvolnila i podmínky pro poskytování úvěrů nebo nastavila nové nástroje pro podporu likvidity. Z tohoto pohledu by mohla své úkoly považovat za splněné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…