Petr Dufek: Inflaci příliš nezbrzdila ani odpuštěná DPH

10.12.2021 17:28 | Komentář

Navzdory faktu, že na krátko poklesly ceny elektřiny a zemního plynu díky odpuštění DPH, inflace pokračovala v růstu.

Petr Dufek: Inflaci příliš nezbrzdila ani odpuštěná DPH
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziroční inflace sledovaná centrální bankou tak v listopadu vzrostla o dvě desetiny procentního bodu na 6 %. Výrazně tak předčila očekávání centrální banky. 

Inflační tlaky v české ekonomice zůstávají stále výrazné. Za inflací i nadále stojí především rostoucí ceny v dopravě - tedy PHM a zdražující automobily. Jejich nedostatek - ať už těch nových nebo secondhandových - v podmínkách rostoucí poptávky nemůže vlastně k ničemu jinému, než k růstu cen, vést. 

Další v pořadí je bydlení, které zdražuje navzdory zmíněnému odpuštění DPH. Dál totiž roste tržní nájemné a zejména pak tzv. imputované nájemné, které reflektuje ceny bytů i stavebních materiálů. Ke zrychlení dochází i v případě potravin.

Jestliže ani odpuštění DPH inflaci na krátko nezbrzdilo v listopadu, je evidentní, že dosažení hranice sedmi procent je otázkou velmi krátké doby. Pro centrální banku to bude jasným signálem, že může se zvyšováním úrokových sazeb pokračovat i nadále. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…