Petr Dufek: Investice a zásoby poháněly českou ekonomiku v druhém kvartálu

30.08.2022 13:01 | Komentář

Ještě lepší, než naznačoval předběžný odhad. Tak by se dal jednoduše shrnout výsledek českého HDP za druhý kvartál.

Petr Dufek: Investice a zásoby poháněly českou ekonomiku v druhém kvartálu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Podle dnes zveřejněných zpřesněných dat česká ekonomika ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostla o 0,5 %, meziročně si připsala 3,7 %. S ohledem na vysokou inflaci, přetrvávající problémy v zásobování a všeobecnou nejistotu vyvolanou válkou na Ukrajině jde o velmi solidní čísla.

Za meziročním růstem ekonomiky však do značné míry stojí zásoby, které si firmy vytvářely v době zvýšené nejistoty, což celkový obrázek trochu kazí. Ještě větší vliv než hromadění zásob, však měly investice. Firmy se tentokrát zaměřovaly na obnovování vozového parku, které dosud odkládaly z důvodu covidové nejistoty i všeobecného nedostatku vozů na trhu.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Zajímavé výsledky i tentokrát přinášejí statistiky spotřeby domácností, která je pod silným tlakem inflace i negativního sentimentu spotřebitelů. V tomto případě nemá moc smysl dívat se na meziroční tempa ovlivněné lockdownem z předchozího roku, a proto za pozornost stojí spíše srovnání se začátkem roku nebo s předcovidovým rokem 2019.

Domácnosti i ve druhém čtvrtletí omezovaly svoje výdaje na spotřebu, zejména pokud jde o nákupy zboží dlouhodobé spotřeby, kam patří zejména auta nebo nábytek. Méně nakupovaly i rychloobrátkové zboží, což ostatně potvrzovaly i výsledky maloobchodu. Více naproti tomu utrácely za služby, které ve druhém čtvrtletí pokračovaly v postcovidovém oživení. Vidět to nakonec bylo v tržbách hotelů a restaurací či třeba cestovních kanceláří. V každém případě spotřeba nedosahuje úrovně roku 2019.

Co si vzít z dnes zveřejněných výsledků ekonomiky za druhý kvartál? Minimálně to, že jsou lepší, než se původně zdálo, nicméně asi těžko udržitelné v důsledku narůstající drahoty. Dokud se nevyřeší otázky dostupnosti plynu a nezastaví růst cen energií, bude v ekonomice dál panovat nejistota a s ní bude klesat i ochota utrácet.

Zatímco v letošním roce růst české ekonomiky díky příznivému prvnímu pololetí přesáhne dvě procenta – byť zřejmě sklouzne do technické recese ve druhé polovině roku, příští rok je obestřen zvýšenou nejistotou. Na místo postcovidého restartu zde máme energetickou drahotu, která zasahuje do fungování firem i životní úrovně domácností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …