Petr Dufek: Korona zastavila růst mezd

03.09.2020 19:52

Ve druhém čtvrtletí, kdy ekonomiku zasáhla vlna odstávek a restrikcí, výrazně zpomalil i dosavadní růst mezd. Průměrná mzda se tak zvýšila už jen o 0,5 %, v reálném dokonce o 2,5 % poklesla. Stále však platí, že průměrná mzda je do značné míry virtuální číslo, na které nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.

Petr Dufek: Korona zastavila růst mezd
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Mediánová mzda naproti té průměrné poklesla o 0,2 %, což znamená, že firmy šetřily především u zaměstnanců s nižšími příjmy.

Na tomto výsledku má „zásluhu“ především krácení mezd v důsledku překážek na straně zaměstnavatele. Firmy omezující provoz poslali své pracovníky domů za nižší mzdu. Ostatně potvrzují to, jak čísla z odvětví jako je ubytování a stravování (-11,8 %), tak samotný zpracovatelský průmysl, kde mzdy propadly téměř o pět procent.

Za méně se pracovalo i v odvětví realit, kultuře, finančnictví a obchodě. Naproti tomu mzdy, respektive platy rostly především ve veřejném sektoru. Ve školství a zdravotnictví o 5,5 %, ve veřejné správě o 5,1 %.

Odstávky a další omezení provozu zastavily trend dosavadního růstu mezd a změnily i poměry na tuzemském trhu práce. Nezaměstnanost – jak ukazují dnešní čísla (3,8 %) – zůstává dál velmi nízká, avšak ochota lidí měnit práci se nepochybně snížila. O co větší preference stability ze strany zaměstnanců, o to nižší požadavky na zvýšení mezd. A to je nejspíš fáze, do které se český trh práce už v letošním roce dostal.

A co čekat dál? Poté, co z čísel zmizí efekt odstávek a dalších restrikcí, respektive s nimi spojené náhrady mezd, se vývoj mezd opět zpřehlední. Dá se předpokládat, že mzdy v průměru porostou o zhruba tři procenta, a to především v důsledku rychlejšího zvyšování platů ve veřejném sektoru. Ten soukromý bude mzdové tempo držet dál na uzdě.

Pokud jde o nezaměstnanost, dá se se předpokládat, že podzimní měsíce přinesou zvýšení počtu nezaměstnaných. Nikoliv proto, že bude končit tuzemský antivirus, který se využívá čím dál méně, ale především proto, že bude všude více jasné, jak to bude se zakázkami. Ostatně průzkumy mezi firmami dál potvrzují vyšší ochotu propouštět a to, že k tomu nedochází už nyní, je spíše otázkou vyčkávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…