Petr Dufek: Levná ropa snižuje dovozy do ČR a zvyšuje přebytek obchodu

06.02.2015 16:00

V závěru roku se již začal ve větší míře projevovat pozitivní efekt levné ropy v podobě poklesu korunové hodnoty dovážené ropy a ropných produktů. ČR tak přímo šetří za tyto suroviny a tyto úspory se začínají postupně rozprostírat v ekonomice. Budou znamenat několik desítek miliard, které nebudou muset firmy a domácnosti platit za pohonné hmoty a budou je moci využít jinak.

Petr Dufek: Levná ropa snižuje dovozy do ČR a zvyšuje přebytek obchodu
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

V národní statistice se prosincový deficit dostal na úroveň 3 mld. korun, což je výrazné zlepšení ve srovnání s prosincem 2013. Nakonec jiné číslo než deficit se za prosinec vzhledem k sezónnosti zatím ani čekat nedalo. Kromě již zmíněné ropy stojí za pozitivními čísly zahraničního obchodu především automobily, které se daří rekordně vyvážet na evropský trh.

Za celý rok 2014 dosáhl přebytek zahraničního obchodu nového historického maxima (157 mld. korun), což znamená zlepšení o více než 50 %. A tento posun jde na vrub ropy jen z části. Hlavním motorem exportu a tedy i rostoucího přebytku obchodu jsou automobilky, které vykazují silné přírůstky produkce i nových zakázek.

Vzhledem k pozitivnímu výsledku nových zakázek v průmyslu i současným cenám ropy je velmi pravděpodobné, že letošní přebytek zahraničního obchodu překoná nový rekord - tentokrát 200 mld. korun.

Petr Dufek, Investiční výzkum, Československá obchodní banka, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.