Petr Dufek: Nadějné stavebnictví

13.03.2020 7:33

Na rozdíl od průmyslu je tuzemské stavebnictví orientované téměř výhradně na domácí trh, takže je ušetřeno případných logistických problémů.

Petr Dufek: Nadějné stavebnictví
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Navíc do něj proudí peníze z veřejných rozpočtů na projekty v infrastruktuře, a dokud tomu tak bude, bude toto odvětví procházet mírným boomem. Perspektiva pozemního stavitelství je však mnohem více napojena na vývoj v celé ekonomice – na poptávce po komerčních nemovitostech, takže jistou míru nejistoty lze hledat právě tam. Vedle toho bytová výstavba si žije svým vlastním příběhem ovlivňovaným tuzemskou byrokracií a výslednými vysokými cenami.

Lednová čísla ovlivněná i mírnou zimou potvrdila, že stavebnictví má zatím docela dost zakázek. Nárůst produkce o 6 % zejména díky infrastrukturním investicím, více stavebních povolení i rychlejší výstavba nových bytů jsou asi nejrychlejší charakteristikou vývoje tohoto odvětví. To se stále spíše než s nedostatkem zakázek potýká s chybějícími kvalifikovanými i pomocnými pracovníky.

Základním předpokladem příznivého výhledu stavebnictví zůstává dostatek objednávek ze strany veřejného sektoru a schopnost ČR dočerpávat peníze z fondů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.