Petr Dufek: Nákupy v obchodech v červnu stagnovaly

05.08.2020 11:06

Maloobchodní tržby se v červnu oproti předchozímu měsíci, kdy padla veškerá omezení prodejů, zvýšily jen symbolicky o 0,2 %. Vypadá to tak, že lidé zrealizovali své odložené nákupy a dál jejich ochota utrácet zůstala omezená. V meziročním vyjádření se pak maloobchodní tržby dokonce snížily o 2 %, respektive stagnovaly, pokud nebereme v úvahu rozdílný počet pracovních dnů.

Petr Dufek: Nákupy v obchodech v červnu stagnovaly
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I tentokrát si na své přišly především internetové obchody, jejichž tržby vyskočily o necelých 28 %. Zažívají dlouhodobý boom, který navíc rozšíření koronaviru ještě urychlilo. Zákazníci tak přicházejí e-shopům stále více na chuť a na úkor tradičních „kamenných“ obchodů. Pokud se podíváme, o jaké zboží se v červnu zájem zvýšil nejvíce, tak je to zboží pro domácnost, elektronika a volný čas. Naproti tomu o módu tentokrát rozhodně už nešlo.

Červnová čísla ukázala, že spotřebitelé zůstávají spíše opatrnější. Nejistota z dalšího vývoje ekonomiky, pokrácené mzdy a hrozba nezaměstnanosti jsou hlavními brzdami pro výraznější růst nákupů, a tedy i pro spotřebu, která byla jedním z hlavních motorů české ekonomiky.

Pozornost zákazníků bude stále více směřována na virtuální obchody, které nejenom expandují v dříve opomíjených oblastech a zákazníkům fakticky pomohly překonat i korona-krizi, ale v tuto chvíli umožňují vyhýbat se davům. Tempo jejich tržeb zůstane dvojciferné, i když celkové tržby obchodníků porostou spíše jen symbolicky. Vše se ovšem bude odvíjet od toho, jak rychle poroste nezaměstnanost a nakolik utlumený bude i mzdový vývoj v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

10:49 Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

Jsou totiž stejně jako kdekoliv jinde v naší vlasti výhradně důsledkem nekompetentní správy věcí veř…