Petr Dufek: Nálada v české ekonomice se dál zhoršuje

24.08.2022 14:03 | Komentář

Podle dnes zveřejněného průzkumu statistického úřadu nabírá pesimismus v české ekonomice na obrátkách. Nálada klesá v průmyslu, stavebnictví, obchodě i v dalších službách, zatímco u spotřebitelů se sentiment zlepšil, i když zatím jen mírně z předchozí extrémní skepse.

Petr Dufek: Nálada v české ekonomice se dál zhoršuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Při pohledu na výsledky průzkumu mezi spotřebiteli však není důvod podléhat nějakému optimismu. Mírné zlepšení celkové nálady jde na vrub méně pesimistickému pohledu na další vývoj ekonomiky i vlastní finanční situace. Jde však o dílčí posun z předchozích velmi negativních hodnot, takže o rázném obratu vůbec mluvit nelze.

V případě podnikatelů je vidět, že od příštích měsíců očekávají slabší poptávku – zejména pokud jde o průmysl a obchod. U stavebnictví a u služeb se očekávání dalšího vývoje poptávky stabilizovalo.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Stavebním firmám mírně přibylo zakázek, a tak mají zajištěnou práci na dalších 8,5 měsíce, což je mimochodem o jeden měsíc méně, než mají pokryté průmyslové firmy. Nicméně jak v průmyslu tak ve stavebnictví klesají očekávání zaměstnanosti.

Třetím sledovaným aspektem – krom poptávky a zaměstnanosti – jsou inflační očekávání, která zůstávají stále velmi vysoko. V průmyslu, ve stavebnictví a ve službách opět vzrostla – byť jsou stále pod letošními maximy, v obchodě jsou nižší. Obchodníci zřejmě v předtuše slabé spotřebitelské poptávky vidí omezenější prostor pro další zdražování svého zboží.

Zajímavé je, že inflační očekávání u spotřebitelů výrazně klesají, i když třeba zatím ještě domácnosti ani nepocítily úplný dopad vysokých cen energií, které je budou provázet i v dalších letech.

Celkově srpnový průzkum nálad v české ekonomice vyznívá ve prospěch scénáře útlumu ekonomiky, který je primárně způsobený vysokou inflací zasahující domácí i zahraniční poptávku. Drobná zlepšení některých indexů nemá smysl přeceňovat, zvlášť ne s ohledem na aktuální vývoj cen energií na komoditních trzích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…