Petr Dufek: Návrat pesimismu

25.09.2023 15:49 | Komentář

Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu se nálada v české ekonomice v září zhoršila.. A to jak mezi podnikateli, tak i spotřebiteli.

Petr Dufek: Návrat pesimismu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Není to až takové překvapení s ohledem na výsledky obdobných průzkumů v našem blízkém okolí. Už nedávné indexy nákupních manažerů v průmyslu i ve službách v eurozóně dávaly tušit, že problém s nedostatečnou poptávkou přetrvává a že vůči němu může být česká ekonomika jen těžko imunní.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

A vyhlídky poptávky revidují dolů i firmy v českém průmyslu, stavebnictví i ve službách. Výjimkou je pouze obchod, který zřejmě sází na rozjezd spotřebitelského nákupního apetitu, který lze ovšem očekávat nejdříve s opadnutím současné inflační vlny. Pozitivní na dnes prezentovaných číslech je snad jen potvrzení dalšího zmírňování inflačních tlaků v průmyslu, nicméně přehlédnout nelze, že s vyššími cenami začínají počítat služby, stavebnictví i obchody. Inflace nám proto může dál „migrovat“ z výroby do služeb, a proto se jí nebude až tak jednoduché zbavit.

Zhoršení nálady lze vysledovat i u spotřebitelů, kteří se především obávají nepříznivého vývoje ekonomiky i vlastní finanční situace. Naproti tomu strach z nezaměstnanosti dál polevuje, nicméně překvapivě vyšší jsou zde opět obavy z inflace. To samozřejmě nenahrává ani větším nákupům, a tedy ne brzkému oživení spotřeby domácností.

Celkově dnešní výsledky nálad v české ekonomice znovu potvrzují útlum naší ekonomiky, takže výsledek HDP za třetí kvartál nebude nejspíš nijak přesvědčivý.. Hospodářské oživení se opět odkládá a s ním i návrat na předcovidovou startovací úroveň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …