Petr Dufek: Nejnižší inflace za posledních 21 měsíců, přesto stále velmi vysoká

17.10.2023 18:37 | Komentář

Růst spotřebitelských cen v září zmírnil podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu ze srpnových 8,5 % na 6,9 %. Oproti srpnu zlevnily především potraviny a sezónní dovolené, které především stojí za meziměsíčním poklesem ceno 0,6 %.

Petr Dufek: Nejnižší inflace za posledních 21 měsíců, přesto stále velmi vysoká
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Pokles inflace je nepochybně pozitivní zprávou, o to víc, když byl rychlejší, než očekávala sama centrální banka. Bankovní rada proto bude v pokušení snížit úrokové sazby ještě v letošním roce. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Na druhou stranu sice ceny rostou nejpomalejším (meziročním) tempem za posledních 21 měsíců, avšak jen za tuto dobu nicméně se zvýšily o 19 %. Za tyto necelé dva poslední roky si nejvíce připlácíme za služby hotelů a restaurací (o 31 %), bydlení (+24 %), oblečení a obuv (+21 %) a potraviny (+21 %). Od začátku covidu, tedy od konce roku 2019, nicméně spotřebitelské ceny v průměru vzrostly dokonce o 35 %.

Zářím končí období rychlého poklesu inflace, za kterým musíme hledat zatím hlavně vysoký srovnávací základ z loňského roku. Navíc snížení inflace znamená pouze to, že ceny rostou pomaleji, nikoliv že by zboží a služby byly levnější než loni, i když k tomu třeba nahrávala slabá poptávka.. Na konci roku se proto inflace bude pohybovat mezi sedmi a osmi procenty.

Poslední tři měsíce už přinesou opětovný nárůst inflace, neboť tentokrát zafunguje nízký srovnávací základ vzniklý zavedením tzv. energetického úsporného tarifu. Loni nám tato administrativní akce inflaci výrazně snížila, letos ji naopak z titulu výpočtu zvýší.

Nebude to nijak překvapivé ani pro centrální banku, která se navíc dívá na inflaci ve vzdálenější perspektivě. O tom, jak moc ČNB své sazby sníží rozhodne především vývoj inflace v příštím roce. Bohužel zatím převažují spíše rizika na proinflační straně a ve vzduchu je ještě jedna velká nejistota v podobě nových ceníků zboží pro rok 2024. Zatím o nich můžeme tak maximálně jen spekulovat, protože inflační realita se zjeví až začátkem února, kdy bude zveřejněna lednová inflace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…