Petr Dufek: Nezaměstnanost opět klesá na nové minimum

10.05.2018 12:42

I v dubnu podle očekávání došlo k dalšímu snížení nezaměstnanosti v ČR. Aktuálně je tak bez práce 3,2 % lidí. Naproti tomu se opět zvýšil počet volných pracovních míst a těch je opět více než lidí bez práce.

Petr Dufek: Nezaměstnanost opět klesá na nové minimum
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Pokud se totiž podíváme na počty nezaměstnaných, kteří jsou schopni či ochotni nastoupit do práce během 2 týdnů, tak dokonce na jednoho nezaměstnaného připadají již více než dvě volná místa.

Napětí na trhu práce se tak neustále zvyšuje, i když zatím nezpůsobuje příliš zásadní dopad na vývoj mezd. Alespoň tak to vyplývá z čísel z průmyslu a stavebnictví, která byla zveřejněna v pondělí. A koho firmy hledají? Ani v tomto směru se stále nic nemění. První příčky žebříčků nejžádanějších profesí okupují kvalifikovaní a nekvalifikovaní dělníci, řidiči a řemeslníci.

Nezaměstnaných bude ubývat i v dalších měsících, takže firmy se budou muset s problémem nedostatku pracovníků potýkat i nadále a tlak na růst mezd bude s největší pravděpodobností dále zesilovat. Na přelomu roku by se tento vývoj mohl odrazit viditelněji i v trendu inflace, která zatím zůstává s ohledem na ekonomický cyklus poměrně utlumená.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …