Petr Dufek: Nezaměstnanost v Evropské unii dál klesá

04.05.2022 11:10 | Komentář

Asi takto jednoduše lze shrnout březnová data zveřejněná Eurostatem. Podle nich se míra nezaměstnanosti v zemích EU snížila na 6,8 %, zatímco ještě loni touto dobou byla o 1,4procentního bodu vyšší.

Petr Dufek: Nezaměstnanost v Evropské unii dál klesá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ekonomikám zemí Unie se tak jednoznačně daří překonávat důsledky pandemie na trhu práce, i když s ekonomickým výkonem jako takovým to není až tak valné.

ČR si dál udržuje pozici země s nejnižší mírou nezaměstnanosti (aktuálně 2,3 % vs. loňská 3,3 %) a zároveň pravděpodobně i nadále země s největší nabídkou volných pracovních míst. Asi nelze čekat, že by se na tom vzhledem k výraznému náskoku od ostatních za poslední měsíce něco mohlo změnit. Na druhé straně řebříčku najdeme dvě země s dvoucifernou nezaměstnaností, a sice Španělsko (13,5 %) a Řecko (12,9 %).

I když nezaměstnanost v ČR dál klesá, některé problémy přetrvávají. Jde především o výraznější nezaměstnanost mladých do 25 let. Míra této nezaměstnanosti je trojnásobná ve srovnání s celkovou nezaměstnaností. Bez práce je tak 6,9 % mladých, což znamená necelých 20 tisíc, a tedy šestina všech lidí bez práce. Menší podíl nezaměstnaných u nejmladší generace má jen Německo (5,5 %).

Shrnutí: Celkově je dosavadní vývoj na trhu práce možné považovat za pozitivní. Tuzemské ekonomice se postupně daří překonávat důsledky kovidové recese a vznikají nová pracovní místa. Vzhledem k výraznému nesouladu nabídky a poptávky po práci však napětí na českém trhu práce nepolevuje a v některých případech vede k zesilování mzdových inflačních tlaků. To, že by celkově růst mezd překonal v letošním roce inflaci, je nepravděpodobné. Navíc lze předpokládat, že s útlumem způsobeným válkou na Ukrajině a s vysokou inflací se trend rychlého poklesu nezaměstnanosti na čas zastaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…