Petr Dufek: Nic dramatického, ale mzdy umírněně rostou. Výjimkou jsou soukromé firmy

11.03.2015 12:16

Po dvou letech reálného poklesu dochází konečně ke zvyšování reálných mezd v české ekonomice. Nejde sice o žádný dramatický nárůst, ale přece jen je to posun. Minimálně v českých korunách.

Petr Dufek: Nic dramatického, ale mzdy umírněně rostou. Výjimkou jsou soukromé firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V posledním čtvrtletí loňského roku se průměrná mzda zvýšila o 2,3 %, přičemž rychleji se přidávalo ve veřejném sektoru, kde průměr překonal dokonce hranici 28 tisíc korun. Nakonec i v celoročním vyjádření se ve veřejném sektoru platilo lépe než v tom podnikatelském. Rozdíl zůstal zhruba stejný a pohyboval se nad 200 korunami.

Pokud bychom srovnávali tuzemské mzdy v eurech s okolními zeměmi, devalvací z roku 2013 jsme si jednoznačně znovu pohoršili. Zatímco ještě v roce 2012 dosahovala průměrná mzda v ČR téměř 1000 eur, nyní jsme na 933. Jde o druhý rok poklesu o více než tři procenta. Kupní síla tuzemských zaměstnanců se tak při nákupech v zahraničí či dovolených jednoznačně snížila.

Samozřejmě průměrné mzdy jsou zajímavým číslem, avšak jde o částky, na které nedosáhnou více než dvě třetiny zaměstnanců. Proto stojí za pozornost mediánová mzda, která je o více než 4 tisíce nižší než průměr. Ani její meziroční růst není nijak dramatický. Medián se zvýšil o 2,6 % a reálně si tak připsal 2,1 %.

Ekonomické oživení sebou přináší výrazné zlepšení situace na trhu práce, které se však rozhodně neprojevuje výrazným tlakem na zvyšování mezd. Vývoj mezd je tak i nadále velmi umírněný a rozhodně nijak nepodkopává konkurenceschopnost ani finanční výsledky firem. Na druhé straně ovšem stále tlumí růst spotřebitelské poptávky a tlumí i inflaci, která tak zůstává hluboko pod cílem centrální banky.

Podobný vývoj mezd jako v loňském roce předpokládáme i pro rok letošní. Rychleji se bude přidávat ve veřejném sektoru, který s navyšováním platů začal už v závěru loňského roku. Soukromé firmy se do navyšování mezd i s ohledem na nízkou inflaci nebudou hrnout. Výjimkou mohou samozřejmě být nedostatkové profese, kam patří především technici. Pokud jde o mezinárodní srovnání ani zde si nijak výrazně tuzemský zaměstnanec nepolepší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …