Petr Dufek: Optimismus vyprchá i v české ekonomice

25.10.2019 12:21

Na novou várku tvrdých a současně zpožděných dat z české ekonomiky si musíme ještě přibližně dva týdny počkat, nicméně už teď jsou k ruce alespoň nejnovější průzkumy důvěry, které mimochodem nedopadají zrovna nejlépe.

Petr Dufek: Optimismus vyprchá i v české ekonomice
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V průmyslu – největším tuzemském odvětví – se po krátké přestávce znovu začíná šířit pesimismus, za nímž můžeme najít především zhoršený výhled poptávky pro nejbližší tři měsíce. A to přitom ani hodnocení současné poptávky není rozhodně nijak pozitivní. Z podrobnějších výsledků pak vyplývá, že právě slabá poptávka je stále větší bariérou pro další růst a dotýká se už více než 37 % firem. Zatímco ještě na začátku roku bránil firmám v rozletu nedostatek zaměstnanců, nyní je to stále ve větší míře potenciální zájem zákazníků. Říjnový průzkum důvěry v průmyslu je tak vlastně další indikací, že situace v ekonomice se mění, i když na opožděných tvrdých datech to nemusí být až tak zřetelně vidět.

Situace ovšem není všude stejná, jak ostatně napovídají výsledky průzkumu ve stavebnictví, kde se nálada dále zlepšuje. Tam si nemusejí na nedostatečnou poptávku stěžovat jako v průmyslu a řeší spíše problém, kde najít pracovníky. Přesto ani zde si nelze nevšimnout jisté míry obezřetnosti, pokud jde o očekávanou poptávku na příští tři až šest měsíců. Samozřejmě někdo by mohl namítat, že v zimě se moc nestaví, nicméně tento „drobný“ fakt snad můžeme díky sezónnímu očištění opomenout. Takže čísla ze stavebnictví můžeme onálepkovat jako „opatrně optimistické“.

A nakonec nemůžeme zapomenout na českého spotřebitele, který pod tíhou zhoršujících se zpráv z domácí a zejména zahraniční ekonomiky rozhodně nepropadá panice. A tak ani v říjnu se spotřebitelé o nic více než dřív nebojí ani nezaměstnanosti, ani zhoršení jejich vlastní finanční situace. A dokonce ani inflace, která v důsledku stále dražšího bydlení a nákladů s ním spojených hned tak nepoklesne. Proto i nadále můžeme počítat s tím, že spotřeba domácností zůstane hlavním motorem tuzemské poptávky a bude stále nejvíce přispívat k růstu ekonomiky. S tou zahraniční to začíná být stále složitější, jak už napověděly včera zveřejněné předběžné indexy nákupních manažerů z eurozóny. Na první pohled se vám mohou zdát celkově lepší, ale při pohledu na vývoj nových zakázek optimismu rozhodně nikdo nepropadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…