Petr Dufek: Optimisticky do nového roku

27.12.2019 15:57

V posledních měsících bylo už téměř pravidlem, že se nálada v české ekonomice neustále zhoršovala. Prosinec je ovšem výjimkou, protože jak podnikatelé, tak spotřebitelé, byli tentokrát optimističtější.

Petr Dufek: Optimisticky do nového roku
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Zlepšila se dokonce nálada v průmyslu a zlepšily se dokonce i vyhlídky firem pro další tři měsíce. Podniky nevidí svoji současnou situaci nějak růžověji oproti předchozím měsícům, spíše s mírným optimismem hledí do blízké budoucnosti.

A totéž platí i pro stavebnictví, kde se navíc čeká další zvýšení zaměstnanosti. Tedy pokud se firmám podaří najít potřebné pracovníky, neboť jejich nedostatek je stále limitujícím faktorem expanze tohoto odvětví. Nižší je naproti tomu důvěra obchodníků, kteří mimochodem zřejmě v tomto měsíci zažili největší vánoční nákupy všech dob.

A optimističtěji hledí do budoucna i spotřebitelé. Jejich důvěra se v prosinci opět zvýšila s tím, že opadají obavy ze zhoršení celkového ekonomického vývoje i vlastní finanční situace. Obavy z nezaměstnanosti jsou sice vyšší, ale to zřejmě zapadá do obrázku zpomalující ekonomiky.

Na druhou stranu spotřebitelé alespoň podle tohoto průzkumu nevěstí žádný Armageddon, který by je nutil přehodnocovat nákupy a měnit chování jako v minulé recesi. A to je před koncem roku nepochybně dobrá zpráva vzhledem k tomu, že spotřeba je v letošním roce největším hybatelem ekonomického růstu. A v příštím roce tomu nebude jinak. Celkově je vidět, že ekonomiku – navzdory četným negativním zprávám ze zahraničí – strach zatím rozhodně neopanoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.