Petr Dufek: PMI - nadějné vyhlídky českého průmyslu

01.02.2022 18:08 | Komentář

Další průzkum potvrdil dobrou kondici největšího tuzemského odvětví – průmyslu – na začátku letošního roku. Po důvěře zveřejněné už minulý týden přichází na řadu index nákupních manažerů (PMI), který zůstal na velmi vysoké úrovni 59 bodů.

Petr Dufek: PMI - nadějné vyhlídky českého průmyslu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Znamená to, že růst průmyslu díky novým zakázkám pokračuje, i když se firmy musejí i nadále potýkat s výraznými problémy v dodávkách komponent a se zdražujícími komoditami.

Poptávka tedy rozhodně není problémem pro zrychlení výroby v průmyslu, ale překážku i nadále představují nefungující dodavatelské řetězce a extrémní ceny komodit včetně energií. Chybí rovněž zaměstnanci, i když se firmám částečně daří nové pracovníky najímat. Vysoké náklady se podniky dál snaží přenášet do svých cen, a tak lednová výrobní inflace určitě překvapí dalším rekordem v řadě.

Z pohledu dalšího vývoje ekonomiky je nepochybně pozitivní, že situace v průmyslu – navzdory inflačním tlakům – zůstává i nadále příznivá. Je vidět, že ani delta nebo omikron toto odvětví v podstatě neohrozily. Ostatně průmysl se už od druhé vlny s pandemií vyrovnává poměrně dobře. Firmy se naučily improvizovat, pracují s vyššími zásobami a flexibilně i cenami. Průmysl se tak může opět stát motorem české ekonomiky, zvlášť když se časem podaří plně obnovit dodavatelské řetězce.

Jak HDP, tak i PMI dávají ČNB do rukou další argumenty k výraznému zvýšení úrokových sazeb na únorovém zasedání. Ekonomice se daří lépe, než ČNB předpokládala, i když inflace zatím ustřeluje možná až příliš nahoru. V každém případě ještě výrobní ani spotřebitelská inflace neřekla své poslední slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…