Petr Dufek: Pokles nezaměstnanosti se zastavil

10.09.2018 21:42

Počty nezaměstnaných se v průběhu letošního srpna téměř nezměnily a míra nezaměstnanosti počítaná na základě údajů úřadů práce setrvala na úrovni 3,1 %. Mírně se naproti tomu zvýšil počet volných pracovních míst, který dosáhl 313 tisíc.

Petr Dufek: Pokles nezaměstnanosti se zastavil
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Poslední měsíce ukazují, že nezaměstnanost už nemá v podstatě kam klesat. Nezaměstnaných je sice méně než volných pracovních míst, avšak s ohledem na nastavení sociálního systému lze jen stěží očekávat další pokles nezaměstnanosti. Když vezmeme v úvahu nikoliv čísla z úřadů práce, ale z průzkumů statistického úřadu, zjistíme, že lidí bez práce, ochotných nastoupit během dvou týdnů do zaměstnání, není ani polovina z uváděných 230 tisíc.

Druhým důvodem, proč nezaměstnanost nebude dál už nijak viditelněji klesat, je fakt, že ekonomika zpomaluje, a s tím lze očekávat i zmenšení přetlaku na trhu práce. Třetí důvod, který se začíná postupně projevovat, jsou efekty z investic, v rámci kterých dochází k nahrazování manuální práce. Není to sice nejspíše ještě plošný jev, ale čím dál častěji se s ním budeme nepochybně setkávat.

A co čekat dále? Na podzim se nejspíše nezaměstnanost ještě mírně v souladu se sezónním vývojem sníží, nicméně na konci roku se bude pohybovat okolo 3,3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…