Petr Dufek: Pokles nezaměstnanosti v EU i eurozóně se zastavil

02.08.2022 9:11 | Komentář

Podle včera zveřejněných dat Eurostatu v červnu stagnovala míra nezaměstnanosti v zemích EU a eurozóny na 6 %, respektive 6,6 %. I když ekonomika EU ještě ve druhém čtvrtletí vykázala podle předběžných odhadů velmi solidní výsledek, na trhu práce to tedy až tak vidět nebylo.

Petr Dufek: Pokles nezaměstnanosti v EU i eurozóně se zastavil
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nelichotivá je zvlášť situace mladých do 25let, u který se nezaměstnanost začala opět zvyšovat a aktuálně dosáhla 13,6 %. Extrémní je přitom situace v Řecku, kde je téměř 30 % mladých oficiálně bez práce nebo Španělsko (27,9 %).

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

Pro zajímavost, míra nezaměstnanosti mladých roste i v ČR, kde sice není dvojciferná (7,7 %), ale pořád 3x vyšší než v případě celkové nezaměstnanosti. Stále je vidět, že mladým lidem bez pracovních zkušeností se hledá práce obtížněji a trh práce ve většině zemí EU navíc není po covidu tak ve stresu, aby jim nalezení pracovního uplatnění více ulehčoval.

V ČR je i nadále celková nezaměstnanost ve srovnání s EU méně než poloviční (aktuálně 2,4 %) a je tak i nadále v rámci celé EU nejnižší. Stále platí, že je zde nejvíce napjatý trh práce, protože s nízkou mírou nezaměstnanosti zde jde ruku v ruce i nejvyšší míra volných pracovních míst. Byť se ve druhém čtvrtletí nejspíše už mírně snížila (volných míst citelně ubylo), stále je však ČR z pohledu neobsazených pozic v rámci celé unie rekordmanem.

V pořadí za námi je Polsko, kde míra nezaměstnanosti dosahuje 2,7 % a Německo s 2,8 %. Na opačném konci řebříčku je Španělsko s 12,6 % a Řecko s 12,3 %.

Druhá polovina roku vzhledem k inflačnímu zchlazení ekonomiky přinese nejspíš i obrat na trhu práce a nezaměstnaných začne přibývat. První jasné signály ostatně už přinesly dnešní evropská PMI. Vzhledem k charakteru nabídkového šoku by však nemělo dojít k tak dramatickému nárůstu jako po pádu Lehman Brothers, kdy světovou ekonomiku ohrožovalo zamrznutí finančních trhů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.