Petr Dufek: Průmysl je zatím ještě v plusu

08.07.2023 12:26 | Komentář

I když průběžné ukazatele důvěry nebo index nákupních manažerů napovídal o výrazném zhoršení situace v českém průmyslu, jeho květnové výsledky nejsou díky výrobě aut až tak zlé.

Petr Dufek: Průmysl je zatím ještě v plusu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziměsíčně se průmyslová výroba zvýšila o 1,6 %, meziročně pak byla vyšší o 1,4 %. To, co vyvolává nejistotu ohledně dalších měsíců jsou zakázky, které tentokrát poklesly i v běžných cenách. A že si nepřiznivé vyhlídky firmy samy uvědomují, potvrzuje snižování zaměstnanosti.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí

Květnový výsledek byl podobně jako ty předchozí ovlivněn pozitivním vývojem v automobilovém průmyslu. Výroba aut se zvýšila, jak už napovídaly dřívější statistiky, v meziměsíčním srovnání, nicméně meziroční skok o více než 19 % je třeba připsat i nižší úrovni výroby v první polovině loňského roku.

V plusu však byly i další velké obory výroba elektrických zařízení a elektroniky, kovových výrobků nebo potravin. Celý zpracovatelský průmysl si pak připsal meziměsíčních +3,5 %, zatímco těžební a energetika byly tentokrát v červených číslech.

Situace v průmyslu však není až tak výborná, jak by napovídala celková čísla z výroby. Pokles nových zakázek se mimochodem dotýká i automobilového průmyslu. Průmyslové firmy si sice mohou stále ještě vypomáhat dřívějšími objednávkami, ale s jejich postupným vyčerpáním budou stát před problémem, co dál.

Zhoršený výhled evropské ekonomiky se nemůže nepropsat i do českých čísel, a proto lze nejspíš očekávat i slabší výsledky průmyslu v průběhu letních měsíců. To už v tempech výroby vidět právě i slabé soft ukazatele, které na rozdíl o průmyslové výroby netrpí velkým zpožděním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…