Petr Dufek: Průmysl na cestě do útlumu

06.09.2022 15:33 | Komentář

Červencové výsledky českého průmyslu nepřekvapily a podle očekávání stály především na automobilovém průmyslu. Zatímco většina oborů oproti červnu snižovala výrobu, automobilový průmysl dál doháněl čipový skluz.

Petr Dufek: Průmysl na cestě do útlumu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Celkově se průmyslová výroba meziměsíčně snížila o 0,3 %, meziročně však byla stále v mírném plusu (+0,8 %). Stále více se však ukazuje, že útlumu se průmysl v důsledku vývoje vstupních cen v kombinaci se slábnoucí poptávkou nevyhne. Je to ostatně vidět zejména u výroby kovů a kovových výrobků reagující na oslabenou investiční aktivitu.

Průmysl nebude ve druhé polovině roku zasažen slábnoucí kupní silou až tak silně jako tuzemské služby, avšak pokles výroby se stává stále pravděpodobnější. Zejména pokud jde o zpracovatelské firmy, které drtí především vysoké ceny energií.

Výjimkou může být ještě nějaký čas výroba automobilů, která je v prodlení za objednávkami, avšak jde jen o část celého odvětví, byť velmi významnou. Naproti tomu poptávka po energiích v Evropě bude dál napomáhat energetice a těžebnímu průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…