Petr Dufek: Recese opět potvrzena

31.03.2023 12:52 | Komentář

Dílčí zpřesnění dat o HDP s celkovými výsledky ani trendy příliš nezahýbalo. Česká ekonomika v loňském roce sice rostla tempem 2,5 %, avšak už druhou polovinu roku poznamenala recese. Za ní můžeme hledat především vysokou inflaci, která snížila kupní sílu domácností, a tak i srazila jejich spotřebu.

Petr Dufek: Recese opět potvrzena
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Vypadalo to zpočátku nadějně, ale přesto se české hospodářství se ani v loňském roce nevrátilo na výchozí předcovidovou úroveň konce roku 2019 (díváme-li se na vývoj v jednotlivých kvartálech). Důvodem byl masívní pokles spotřeby, která byly v závěru roku už o 8 % nižší než na konci roku 2019.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí

I když výkon ekonomiky ve druhé půlce roku poznamenala recese, nefinančním podnikům se dařilo zvyšovat svoji ziskovost. Podíl zisku na vytvořené přidané hodnotě se tehdy vyšplhal na 46,9 %, mimo jiné i díky řízení mzdových nákladů, jejichž podíl na HDP v celé ekonomice loni poklesl na nejnižší úroveň za posledních pět let.

Za pozitivní lze navzdory recesi hodnotit vývoj investic, které byly tentokrát motivované především snahou o dosahování energetických úspor, nahrazovaní lidské práce i penězi z veřejných rozpočtů. Pokles naproti tomu v ekonomice zaznamenaly investice do bydlení, a to už druhým rokem po sobě.

Dnešní data statistického úřadu dotvářejí obrázek vývoje české ekonomiky v detailu a navzdory některým přesněním jej však nemění. Hlavní brzdou ekonomiky zůstává inflace, která jí bude negativně ovlivňovat i v prvním pololetí letošního roku.

Ekonomika by se nicméně mohla odrazit ode dna už na přelomu druhého a třetího kvartálu, avšak celoročním výsledkem bude nejspíš „jen“ kladná nula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …