Petr Dufek: Restart cestovního ruchu pomáhá službám k lepším výsledkům

13.05.2022 12:52 | Komentář

I když samotný březen byl pro služby slabším měsícem, za celé čtvrtletí se reálné tržby odvětví služeb zvýšily o 1,2 procenta.

Petr Dufek: Restart cestovního ruchu pomáhá službám k lepším výsledkům
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziročně dosáhlo tempo růstu dokonce o 12,5 %, avšak stále je třeba vzít v potaz nízký srovnávací základ z loňského úvodu roku, kdy probíhal rozsáhlý lockdown ekonomiky.

V každém případě jsou reálné tržby odvětví služeb už na předkovidové úrovni. A to díky třeba skladovacím a doručovatelským službám, které se svezly na vlně expanze e-shopů, pro něž byla pandemie výrazným impulsem k rozvoji. Podobně lze zmínit i IT, pro které byla pandemie katalyzátorem rozvoje řešení vzdálených přístupů ve firmách.

Za předkovidovou úrovní dál zaostává oblast cestovního ruchu, konkrétně HORECA je 28 % pod úrovní roku 2019, letecká doprava 37 %. Výsledky cestovního ruchu za první měsíce roku ovšem vypadají poměrně nadějně, avšak stále je třeba brát do úvahy, že nárůsty tržeb i návštěvníků se stále počítají s extrémně nízkého srovnávacího základu.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Výrazné zaostávání je stále vidět v oblasti ubytování a cestovních kanceláří, které je reálně 38 % pod úrovní roku 2019, restaurace pak necelou čtvrtinu. Situace i v této oblasti se ovšem postupně začíná normalizovat, nicméně cesta k využívání kapacit jako před pandemií bude ještě dlouhá. Na druhou stranu v běžných cenách to v důsledku rychlého zvyšování cen v tomto odvětví nevypadá až tak zle. Restaurace jsou z tohoto pohledu už jen 5 % pod průměrem roku 2019.

Čtvrtletní i samotné březnové výsledky služeb vyznívají celkově pozitivně. Nelze si nevšimnout pozvolného útlumu v některých vyexpandovaných oborech, avšak na druhou stranu ani restartu kovidem potlačeného cestovního ruchu.

Stále větší překážkou nicméně zůstane inflace, která mění třeba chování spotřebitelů. Očekávání od příštích měsíců jsou ve většině oborů služeb jsou stále nastavena vysoko, nicméně z dubnového průzkumu jsou patrné určité obavy spojené právě s inflací, respektive rostoucími náklady firem. V každém případě lze od služeb očekávat mírně pozitivní příspěvek k růstu ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…