Petr Dufek: Rok 2013 končí pozitivními trendy. Euro se vrací nad hranici 1,38 USD/EUR

31.12.2013 16:36

Poslední prosincový den se sluší ohlédnout za uplynulým rokem, sáhnout k nějakému tomu klišé, bilancovat a možná i tak trochu balancovat na hraně.

Petr Dufek: Rok 2013 končí pozitivními trendy. Euro se vrací nad hranici 1,38 USD/EUR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Finanční trhy mají za sebou mnohem klidnější rok, než byly ty předchozí, kdy kulminovala evropská dluhová krize. Naštěstí se tento poněkud déle trvající a vracející se otřes podařilo z větší části vyřešit novým dluhem, mimořádnými zásahy ECB a pokrokem v budování nových unií v rámci Unie. Západoevropský bankovní systém tak nepochybně už netrpělivě vyhlíží bankovní unii a novou regulaci, která sice nejspíše zbrzdí poskytování úvěrů firmám, ale možná jednou napomůže vyhnout se či zmírnit nějakou další možnou krizi.

Rok 2013 byl rovněž rokem očekávání konce masivního tisku amerických dolarů. Zaznívaly argumenty ve prospěch ještě větší angažovanosti Fedu i ty naprosto odmítavé. A objevily se i obavy, co se stane, až se tak stane. Nakonec, když Fed oznámil konec tohoto dopingu, se nestalo v podstatě nic dramatického. Naproti tomu ECB se letos do tisku nových eur nehrnula. Nakonec proč, když úvěrová emise v eurozóně vázne, likvidity bylo po celý rok požehnaně a investičních příležitostí zřejmě pomálu.

Posledních dvanáct měsíců bylo rovněž rokem, kdy zlato ne zrovna příliš úspěšně otestovalo svoji funkci uchovatele hodnot před inflací. Inflace se nedostavila a dolarová cena zlata postupně ztratila zhruba 27 %. Zlato se podle očekávání zřejmě asi brzo nestane globálním platidlem a nepodaří se to zřejmě zatím ani jedné z osmdesáti virtuálních měn – bitcoinu, která se může pochlubit až neuvěřitelnou „stabilitou“.

Běžně z pohledu investorů nepříliš zajímavá ČR se konečně letos zbavila puncu nudného teritoria. Jen co sotva vstřebala další vlnu reformních kroků, zažila vládní krizi, předčasné volby a dokázala vybruslit z nebezpečí rozpočtového provizoria. V předposledním měsíci v roce se díky devizovým intervencím podařilo uvést téma měnové politiky do širokého povědomí i rozsáhlých internetových diskusí a nakonec brzy vyvolat i nákupní „horečku“.

Na závěr lze říci, že rok 2013 byl ve srovnání s těmi předchozími z pohledu výsledků ekonomik rozhodně mnohem klidnějším a optimističtějším. Zvláště jeho druhá polovina přinesla řadu pozitivních signálů i dobrých čísel, která, doufejme, zakládají pozitivní trendy i pro rok 2014. V něm vám všem přejeme hodně zdraví a úspěchů!

Petr Dufek
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …