Petr Dufek: Spotřebitelé dál omezují své nákupy

07.09.2022 17:58 | Komentář

Podle včera zveřejněných údajů statistického úřadu i v červenci pokračoval trend snižování reálných útrat domácností v tuzemských obchodech. Aktuálně dokonce už české domácnosti nakupují jen tolik zboží jako v roce 2019.

Petr Dufek: Spotřebitelé dál omezují své nákupy
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Konkrétně maloobchodní tržby poklesly za poslední měsíc o 0,6 %, meziročně pak o 7,2 %. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Příčinou omezování útrat je především extrémní inflace, která snižuje kupní sílu obyvatel, a kterou zdaleka nekompenzuje vývoj mezd a dalších příjmů. Inflace pak spolu s obavami z dalšího vývoje ekonomiky se pak dál odrážejí v negativní náladě spotřebitelů.

Domácnosti omezují nákupy zboží dlouhodobého charakteru, což už ostatně naznačovala data o vývoji HDP. Nákupy, které lze odložit, se odkládají, což potvrzují i aktuální statistiky maloobchodu. Pokles zaznamenává i elektronika, kterou se domácnosti výrazně zásobily v době lockdownů.

Vysoké ceny jsou rovněž důvodem poklesu tržeb i v případě pohonných hmot, a dokonce i oblečení a obuvi, jejichž prodeje zdaleka nedosahují objemů roku 2019.

Co čekat dál? Omezování nákupů českých domácností bude pokračovat i v dalších měsících. Klesající kupní síla spolu s obavami z nových ceníků u energií vede k opatrnosti, která se odrazí na výsledcích nejenom maloobchodu, ale i dalších služeb, které domácnosti využívají. Útlum poptávky by poté mohl přimět některé obchodníky k viditelnějšímu zlevňování především sezónního zboží.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …