Petr Dufek: Spotřebitelské ceny se v březnu nehnuly

09.04.2014 11:28

Podle očekávání se meziměsíčně ceny v ČR nezměnily (0,0 % m/m). Na jedné straně lehce zdražily potraviny a sezónní oblečení, na straně druhé zlevnily zájezdy.

Petr Dufek: Spotřebitelské ceny se v březnu nehnuly
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Meziroční inflace zůstala na předchozích 0,2 %, tedy dvě desetiny pod prognózou ČNB a hluboko pod jejím cílem. To je ovšem jen vážený průměr, za nímž se nachází několik rozdílných trendů. Předně výrazně dražší jsou stále potraviny, které stojí o 3,7 % více než loni. Zvlášť si připlatí lidé za mléčné výrobky a zeleninu. Viditelně zdražil i alkohol, cigarety a obuv. Naopak peníze ušetří lidé při placení energií, telefonování a ušetří i za elektroniku.

 Inflace nebyla a stále není problémem české ekonomiky. Brzdí ji jednak dlouhodobě slabší kupní síla spotřebitelů a rovněž i rostoucí konkurence zvláště internetových obchodů.

 Letošní zlevnění energií, které zatlačilo inflaci do blízkosti nuly, je vlastně příjemným bonusem domácnostem, kterým v posledních dvou letech klesaly reálné příjmy.

 Inflace se dramaticky nepohne ani v nejbližších měsících. Její růst nastartuje zřejmě až v létě, kdy by se měla poměrně rychle dostat nad hranici jednoho procenta. V závěru roku již ceny porostou o zhruba 1,5 %.

 Pro příští rok inflace zatím vypadá rovněž příznivě, neboť nelze vyloučit další zlevnění energií, které by znamenalo pokračující vzpruhu pro rodinné rozpočty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.