Petr Dufek: Státní rozpočet za prvních měsíců končí schodkem -193 miliard

03.08.2022 7:37 | Komentář

Zatímco dva předchozí roky rozpočet touto dobou končil deficitem přesahujícím 200 mld. (loni téměř 280 mld.), letos se daří držet jeho schodek zatím celkem na uzdě. Zásluhu na tom má zejména pozitivní vývoj na příjmové straně, kde se daří výrazně oproti plánu navyšovat daňové výnosy.

Petr Dufek: Státní rozpočet za prvních měsíců končí schodkem -193 miliard
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Zejména u DPH se daří lépe ve srovnání s plánem a podstatně příznivěji než loni. Jen na této dani stát vybral o téměř 33 mld. více, celý systém veřejných rozpočtů dokonce o skoro 51 mld. Svoji roli má nepochybně inflace, protože s rostoucími cenami se zvyšuje i výnos DPH, pokud zároveň automaticky nepadá i spotřeba.

Více stát vybírá i na daních z příjmů, naproti tomu výrazně zaostávají příjmy z EU. Zatímco v plánu bylo na celý rok 196 mld., za prvních sedm měsíců se podařilo získat jen necelých 68. Vzhledem k rozdílu jde tak skluz na příjmové straně především za tímto důvodem.

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3869 lidí

Na výdajové straně se oproti loňsku daří krotit běžné výdaje, k čemuž dopomáhá především ukončení programu Antivirus na podporu ekonomiky. Výrazně však rostou náklady na sociální dávky, především důchody (meziročně +22 mld.) v důsledku opakovaných valorizací.

Pokud nebudeme předpokládat dramatické zhoršení ekonomické situace v ČR, je aktuálně schválený schodek ve výši 330 dosažitelný.

Z pohledu posledních tří let ovšem takové hospodaření znamená nárůst dluhu o více než 1,1 bilionu korun. Pokračování tohoto trendu, kdy na jedné straně bude stát udržovat nízkou daňovou kvótu a na straně druhé rozsáhlý veřejný sektor vč. sociálního systému, je dlouhodobě neudržitelné. Zvlášť když vezmeme v úvahu negativní demografické tendence a pravidelnou snahu zvyšovat výdaje sociálního systému.

Finanční trhy jsou aktuální potřeby státu ochotné hladce profinancovat. Díky vyšším výnosům dluhopisů je český dluh zajímavější i pro zahraniční investory, kteří aktuálně drží 28,6 % všech korunových státních dluhopisů. Svá portfolia za první poloviny roku tak tito investoři navýšili o bondy v hodnotě 110 mld. na celkových 718 mld. korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…